fbpx

Egy korábbi F1-es csapatfőnök lovagi címet kapott, egy jelenlegi pedig más kitüntetést!

Ron Dennis több mint 35 évet töltött a McLaren Racingnél, ebből 28 évet az F1-es csapat vezetőjeként. Ő irányította a csapatot Niki Lauda, Ayrton Senna, Mika Häkkinen és Lewis Hamilton bajnoki címeinek idején is. Most pedig Ronald Dennist lovaggá ütötték, így már ő is megkapta neve elé a Sir jelzőt.

Lovaggá ütését azonban nem a motorsportban végzett munkájáért, hanem az iparnak és a jótékonyságnak tett szolgálataiért kapta.

A most 76 éves Sir Ronald Dennis ugyanis a Podium Analytics elnöke és alapítója. A Podium Analytics egy civil jótékonysági szervezet, a tudomány, a technológia, a tudományos élet és a sport legjobb elméit egyesíti a fiatalok sportsérüléseinek kezelése érdekében.

Dennis emellett segített megalapítani a Tommy’s-t, amely a várandóssági jótékonysági szervezetet, amely a komplikációk és a veszteségek csökkentésén dolgozik, és támogatja azokat, akiknél ezek a szívszorító kimenetelű események bekövetkeznek. Ez utóbbival sajnos Dennisnek is van személyes tapasztalata. Ő és volt felesége, Lisa elvesztették egy gyermeküket. Született azonban három gyermekük 22 éves házasságukból, amely 2008-ban ért véget.

Az i-nek nyilatkozva Dennis azt mondta, hogy „szörnyű” volt megtudnia, hogy minden negyedik megfogant gyermekből egy nem éri meg a teljes terhességet. A Tommy’s megalapítása óta eltelt években több ezer gyermeket mentettek meg munkájuknak köszönhetően, és még több családot támogattak.

„Az embernek egyszerűen elsöprő érzése van a sikerről. De nem számít, hogy milyen keveset [tettél], vagy hogy milyen szerepet játszottál, [a lényeg, hogy] változást értél el. Én abban a helyzetben vagyok, hogy változást hozhatok, és nem is várok mást ettől, csak azt, hogy néhány év múlva legyen egy olyan pillanat, amikor valami olyan kézzelfogható dolog, mint több ezer megmentett csecsemő élete, megvalósul ebből a kezdeményezésből.” – mondta.

A Motor Sport magazinnak adott külön interjújában hozzátette: „Ezen a területen valóban tudjuk, hogy változást érünk el. Tudok valamit arról, hogy milyen hatalmas trauma éri a szülőket a halva születés és a vetélés során, mivel Lisa és én is elvesztettünk egy gyermeket.”

Dennisen kívül olyan F1-es személyek kaptak már korábban lovagi címet, mint Sir Jack Brabham, Sir Stirling Moss, Sir Frank Williams, Sir Jackie Stewart, Sir Lewis Hamilton.

Dennis neve azonban nem az egyetlen, aki az F1-ben ismert személye közül, aki szerepel a 2024-es újévi kitüntetések listáján.  A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Hornert a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki címével (CBE) tüntették ki a motorsportban tett szolgálataiért, miután 2013-ban a Brit Birodalom tisztjévé (OBE) nevezték ki.

„Váratlan kitüntetés volt egy évtizeddel ezelőtt, hogy OBE-t kaptam, és hogy most megkaptam ezt a második kitüntetést, a CBE-t, rendkívül hálás vagyok és mély megtiszteltetés ez számomra” – mondta Horner.

„Nagy megtiszteltetés egy olyan fenomenális csapat, mint az Oracle Red Bull Racing vezetése és annak munkatársa lenni, valamint egy olyan iparágban dolgozni, amely oly sokat tesz hozzá az Egyesült Királyság gazdaságához.”

„Rendkívül büszke vagyok arra, amit a Red Bull-lal a Forma-1-ben és a tágabb értelemben vett csúcstechnológiai színtéren elértünk, és óriási megtiszteltetés számomra, hogy elismerik ezt az erőfeszítést.”

Horner korábbi barátnője kiakadt, miután az első fizetéséből egy 60 ezer fontos Porschét vett