fbpx

56 évesen elhunyt a 2003-as Indy 500 győztes Gil de Ferran

Életét vesztette a kétszeres CART-bajnok és 2003-as Indianapolis 500 győztes Gil de Ferran, 56 éves volt.

Az Associated Press szerint úgy tűnik, hogy de Ferran szívrohamot kapott, miközben pénteken a fiával versenyzett a floridai Opa-lockában található The Concours Clubban. A formaautós legenda a brit Formula Fordban, az Opel Lotusban, majd a Formula 3-ban kezdte versenyzői pályafutását. 1991-ben Rubens Barrichello és David Coulthard mögött harmadik lett a brit F3-as bajnoki címért folyó harcban. 1992-ben erősebben tért vissza, és a Paul Stewart Racinggel megszerezte magának a bajnoki címet. Az FIA Formula 3000-ben 1993-ban és ’94-ben három futamot nyert, majd tesztelt a Williams és az Arrows F1-es csapatoknál.

Végül Amerikába igazolt, ahol figyelemre méltó karriert futott be. 2000-ben és 2001-ben egymást követően nyerte meg a CART bajnoki címeit. De Ferran 1995 és 2003 közötti karrierje alatt összesen 12 futamgyőzelmet szerzett az IndyCar/CART-ban. A csúcsot azonban 2003-ban érte el. Megnyerte az Indy 500-at, miközben Roger Penske versenyzőjeként csapattársát, Helio Castroneves-t megelőzve ért célba. Ez volt a negyedik és egyben utolsó indulása a legendás versenyen.

Autósportos karrierje alatt az akkor még American Le Mans Series néven ismert sorozatban is részt vett, 2009-ben tíz versenyből ötöt megnyert a de Ferran Motorsports Acura ARX-01B nevű versenyautójával és Simon Pagenaud-val az oldalán. Az idényt a bajnokság második helyezettjeként zárták.

De Ferran tartja a Penske IndyCarral a valaha volt leggyorsabb zárt pályás időmérős sebesség rekordját is: 2000 októberében 388.537 km/órás köridőt futott a California Speedwayen. Roger Penske az alábbi közleményt adta ki a halála miatt:

„Elképesztően szomorúan értesültünk Gil de Ferran tragikus haláláról. Gondolataink és imáink feleségéhez Angelához, lányához Annához, fiához Luke-hoz és a teljes de Ferran családhoz szólnak. Gil versenyzőként és úriemberként is klasszis volt. IndyCar-bajnokként és Indianapolis 500 győztesként Gil rengeteg mindent elért pályafutása alatt, a pályán és azon kívül is. Nagyon sokan szerették Gilt. Igaz barátja volt a Penske csapatnak és az IndyCar családnak, valamint az egész nemzetközi motorsport közösségnek. Gil halála hatalmas veszteség, és nagyon fog hiányozni.”

De Ferran egy ideig a BAR-Honda F1-es csapat sportigazgatójaként dolgozott 2005 és 2007 között. Hasonló szerepben volt a McLarennél 2018-tól 2021-ig, majd idén év elején visszatért a csapat tanácsadójaként. Péntek este a McLaren az alábbi közleményt adta ki:

„A McLaren Racingnél mindenki megdöbbenéssel és mély szomorúsággal értesült arról, hogy elvesztettük a családunk egy szeretett tagját. Részvétünket fejezzük ki Gil de Ferran családjának, barátainak és szeretteinek. Gil fontos és szerves része volt a versenycsapatunknak. Félelmetes erő volt a pályán és azon kívül is, és maradandó hatást gyakorolt mindenkire, aki vele versenyzett vagy mellette dolgozott. Hiányozni fog a McLaren Racingnél mindenkinek.”

Az F1-es autók űrhajók az IndyCar gépekhez képest

Forrás :