fbpx

Ez volt Rossi és a Ferrari terve, hogy jusson el a Forma-1 egyik top csapatába

Valentino Rossi elmesélte, hogy híres F1-es tesztje hogyan vezetett volna oda, hogy a Ferrari előtt a Minardinál versenyezhessen.

A MotoGP legenda 2004-2006 között több olyan teszten is részt vett a Ferrari Forma-1-es autójával, amelyek máig a motorsport folklór részei. A Doktor ─ mint akkoriban beszámoltak róla ─ Michael Schumacherével vetekedő versenyképes időket autózott, és a Ferrari elnökének támogatását élvezte, hogy teljes egészében átigazoljon az F1-be.

Idén Gianluca Gazzoli podcastjában mesélt arról az időszakról: „Ez abban az értelemben igaz volt, hogy 2004-ben, amikor nyertem a Yamahával, Stefano Domenicali felhívott, és azt mondta: ‘Engednem kell, hogy teszteld az autót’.

„Elmentünk Fioranóba, hogy teszteljük. Elég gyors voltam. Emlékszem, hogy a szerelők fogadásokat kötöttek arra, hogy egy perc fölött vagy alatt fogok-e körözni, és végül én nyertem. Aztán ezek után a tesztek után elmentem Mugellóba, de Valenciában is sor került egy tesztre. Ott választanom kellett. Ha igent mondtam volna, akkor a Minardival, a B csapattal versenyeztem volna. Aztán ha elég gyors lettem volna, akkor a cél és az út az lett volna, hogy a Ferrarinál versenyezzek.”

Az olaszországi székhelyű Minardit 2006-ban vette át a Red Bull, és nevezték át Toro Rossóra. A továbbiakban Ferrari-motorokat használtak volna. Reményük azonban, hogy elcsábítsák a kétkerekű ikon és olasz sportlegenda Rossit, kudarcba fulladt.

„Még mindig csak 27 éves voltam, és nem éreztem úgy, hogy meg kellene tennem ezt a lépést, mert tudtam, hogy nyerhetek még néhány bajnoki címet motorral. Mindig is ez volt az igazi szenvedélyem. Végül is nagyon jól teljesítettem, még ha a kíváncsiság meg is maradt, nem tudom, mit tehettem volna…”.

Rossi korábban Graham Bensinger podcastjének nyilatkozott: „Az F1-re volt egy tervem, de nem rögtön a Ferrari. Az volt, hogy egy kis csapatnál kezdek, megpróbálok tapasztalatot szerezni, és utána, ha elég gyors vagyok, átigazolok a Ferrarihoz, de rengeteg kérdőjel volt bennem. Mindenki nyomást helyezett rám, amikor megpróbáltam megmagyarázni, és segítséget kérni a döntésemhez, azt mondták nekem, hogy ‘menned kell az F1-be’. Például az édesanyám is. Azt hiszem, magamnak kellett döntenem, és a szívem mélyén azt hiszem, hogy a MotoGP-nél kellett maradnom.”

Rossi hét MotoGP-bajnoki címet gyűjtött össze, és most, közel 44 évesen már négy keréken versenyez.

Jövőre a világhírű Le Mans-i 24 órás futamon kíván indulni.

Valentino Rossi BMW-vel jövőre ott lesz Le Mansban!

Forrás :