fbpx

Steiner megnevezte a legfontosabb személyét a Forma-1-nek

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner arra kérdésre válaszolt, hogy ki a legfontosabb ember a Forma-1-ben. Szerinte nem Max Verstappen vagy Lewis Hamilton.

Sőt, nem a is Red Bull csapatfőnök Christian Horner vagy a kollégája a Mercedesnél, Toto Wolff. Ehelyett Steiner azt mondja, hogy az egyetlen ember, akit bárki más helyett a csapatához igazolna, a Red Bull Racing technológiai vezetője, Adrian Newey. A The Athleticnek adott válaszából derült ez ki:

„Adrian Newey-t választanám, mert biztos vagyok abban, hogy olyan autót tud készíteni, amivel nyerni lehet. Így a válaszom elég nyilvánvaló. Még ha Max Verstappent tennénk a mi autónkba, akkor sem nyernénk. Szerintem, ha lenne egy Red Bullunk, Nico és Kevin is tudna versenyeket nyerni.”

Newey-t, aki kedden ünnepelte 65. születésnapját, lángelmének tartják a motorsport világában. Négy évtizede már ő volt a bajnoki győztes autók tervezője. Newey 1992-ben nyerte első konstruktőr bajnoki címét a Williams FW15C-vel. Ezt követően 1998-ban és 1999-ben ő tervezte a bajnokságot megnyerő McLaren MP4/13-at is. Newey 2010-ben a Red Bull Racinggel, és az RB6-tal újra a sportág csúcsára emelkedett. A Red Bull négy egymást követő konstruktőr világbajnoki címet nyert.

Majd közel egy évtizeddel később ugyanannál a csapatnál ő tervezte meg Max Verstappen bajnokságot nyerő RB16B-jét 2021-ben. A Red Bull 2022-ben folytatta a győzelmi sorozatot, majd a 2023-as idényt úgy uralta, mint egyetlen csapat sem korábban: a 22 megrendezett nagydíjból 21-et megnyert. Érdekesség, hogy Steiner volt Newey elődje a Red Bull technikai igazgatójaként. Ő 2008-ban távozott az istállótól, amit a két fél közötti nézeteltérésre vezet vissza:

„Összevesztem velük. (Nevet.) Dehogy vesztünk össze, de nem értettünk egyet abban, hogyan tovább. Volt egy tervem, de ők nem értettek egyet vele, így elváltak útjaink. Ilyen egyszerű ez.”

Ez is csak azt mutatja, hogy mennyire tiszteli Newey-t, aki talán a sport legnagyobb zsenije.

Főszereplőként vagy producerként Steiner és a CBS egy tévéműsoron dolgoznak?

Forrás :