fbpx

Megnéztük a németek ötrészes Schumacher-sorozatát, ami jobb, mint a Netflix filmje

Megnéztük az ARD ötrészes, Michael Schumacherről készült dokumentumfilmjét.

Az első dolog, amit összességében kiemelnénk, az az, hogy talán hitelesebb is, mint a Netflix Schumacher filmje, mely 2021 szeptemberében került fel a streaming platformra. Még azzal együtt is, hogy a németek nyilvánvalóan elfogultak is a hétszeres világbajnokkal.

A német ARD csatorna online felületén, német nyelven, csak német IP címről érhető el a „Being Michael Schumacher” című sorozat, amely remekül átfogja Schumacher karrierjét egészen kisgyerek korától, egészen a sajnálatos, 2013 decemberi síbalesetéig.

Elmesélik a történetét, egészen onnan, hogy a szülei, Rolf és Elisabeth a kerpeni gokartpályán dolgoztak, így került a versenyzés közelébe a kis Schumi. Annyira rákattant a vezetésre, hogy mást sem akart csinálni, és olyan érzéke volt hozzá, hogy a vezetési stílus hangja alapján meg tudta mondani, hogy épp ki van a pályán.

Többször említésre kerül az is, hogy nem tűrt ellentmondást, a siker és győzelem mindenek felett állt számára, ez pedig azzal is járt, hogy nem ismerte el azt sem, ha esetleg hibázott.

Szó esik arról az ismert történetről is, hogy első versenyét úgy teljesítette a Jordannél az F1-ben, hogy azt hazudta, vezetett már korábban a spái pályán – pedig nem -, máskülönben valószínűleg nem kapta volna meg a lehetőséget. Jobb híján egy korábban a Mercedestől (1990-ben és 1991-ben velük állt rajthoz a World Sportscar Championshipben) kapott biciklivel tett pályabejárást az első éles bevetése előtt.

Innen indult Schumacher sikeres „kapcsolata” a spái pályával, és a város később díszpolgárrá is avatta őt.

Schumacher F1-es debütálása óriási hatással volt Németországra. Ő érte el, hogy már nem csak a fociért rajongtak megszállottan a németek, hanem a Forma-1-ért is, és fix vasárnapi programmá vált a háztartásokban, hogy megnézik a versenyeket.

Az is kiderült a sorozatból, hogy F1-es debütálásával arra is nagy gondot kezdett fordítani, hogy odafigyeljen a beszédére és javítson beszédstílusán, „vidéki tájszólásán”.

Mindeközben számára csakis a jelen és a vezetés számított

Debütálásakor kevéssé volt tisztában az F1 történelmével, nem sokat mondott neki Juan Manuel Fangio neve sem, és ez lehetett az oka annak is, hogy újoncként sem hatódott meg tőle, hogy Sennával, Prosttal, Mansellel, Piquet-vel versenyez egy mezőnyben.

Miután aztán a Jordan után, két benettonos bajnoki címmel a zsebében a Ferrarihoz igazolt állítólag teljesen kiakadt, mikor először Maranellóba látogatott. Ott volt egy nagynevű, nagy költségvetésű csapat, így ennek tükrében az ő német precizitása nehezen tolerálta amit látott: totális rendetlenséget a gyárban.

Régi felvételek, interjúk is szerepelnek a produkcióban, magától Schumachertől, de megannyi más személy is: az egykori csapatfőnök Jean Todttól kezdve, Schumacherék menedzserén Sabine Kehmen és barátokon át… sportolók, mint például Franziska van Almsick egykori úszónő, Bastian Schweinsteiger focista, vagy épp egykori versenytársak, mint David Coulthard, Jochen Mass, csak, hogy néhányat említsünk.

Ami mindannyiuk mondandójában közös, hogy hangsúlyozták, Schumi kiválóan kettéválasztotta a sportoló énjét a magánéletétől, és mindenki csak a következetesen kifelé mutatott arcát láthatta, a valódi énjét a közönség egyáltalán nem ismeri.

Egy még Schumacherrel készült interjúban ő maga mondja el, hogy 2006 végi visszavonulását eredetileg véglegesnek tervezte, mert szeretett volna végre szabad lenni.

2010-es mercedeses visszatérésében inkább a kihívás keresése játszott szerepet, azonban már semmilyen nyomás és bizonyítási kényszer nem nyomta a vállát.

Ugyanakkor ő sem számított arra, hogy ennyire alulteljesít majd a csapat. A BrawnGP 2009-ben bajnok lett, 2010-re lett belőle gyári Mercedes, így Schumacher arra számított, hogy győztes csapat győzelemre képes autójába ül. Azonban a Mercedes közel sem tett akkor annyi pénzt a projektbe, mint a többi csapat, a jó embereket pedig átcsábította a Red Bull.

Második visszavonulását követően, 2013-as síbalesete csak tényszerűen van említve, a versenyző legenda jelenlegi egészégügyi állapotáról nem közölnek új információt – ami nyilvánvaló.

Vettel utolsó SMS-e Schumachernek a síbalesete után