fbpx

Neweynak hollywoodi életstílust és adómentességet ígért a Ferrari, mégsem igazolt át

Adrian Neweynak kevesebb, mint egy órára volt eldönteni, hogy kilépjen-e a Red Bullból a mélyponton, állítja Christian Horner.

A tervezőzseninek nagy szerepe van a csapat újjáélesztésében és az RB19-esben, amelynek köszönhetően Max Verstappen zsinórban harmadszor is F1-es világbajnoki címet nyert. Ám 2014-ben, miután az új motorszabályok miatt a Red Bull elvesztette helyét az F1 élén a Mercedes ellen, Newey hatalmas ajánlatot kapott a Ferrarihoz. A csapatfőnök Horner az Eff Won with DRS podcastnek beszélt erről:

„A ’10-es, ’11-es, ’12-es és ’13-as sikerek után – négy elsőség egymás után – egy masszív szabályváltozás következett a motorok tekintetében. A motorbeszállítónk teljesen elhibázta ezt a lépést. Ekkor Sebastian Vettel távozik is a motor miatt, és Adrian nagyon közel állt a távozáshoz. Körülbelül fél órán múlt… A Ferrari keményen nyomult rá, és megígérték neki a fél világot . „Hollywoodi életmódot folytathatsz, minden nap Monacóból repülhetsz a gyárba, nem kell adót fizetned, tervezhetsz utcai autót…” Sikerült meggyőznöm, hogy maradjon, és azt mondtam neki: „Csinálunk egy közúti autót, szóval ha közúti autót akarsz csinálni, akkor csinálunk egy közúti autót!” Azt kérdezte: „Miképp?” Válaszoltam neki: „Fogalmam sincs még, de megtaláljuk a módját, és megcsináljuk.”

Az Aston Martinnal való kapcsolatunk révén elmentem a vezérigazgatójukhoz, és ennyit mondtam: „Minden idők vitathatatlanul legjobb tervezője van nálunk. Önök egy remek márka, nem fogjuk finanszírozni az autót, de van értelme összehozni ezeket a dolgokat.” Szó szerint egy brit kocsmában, így történt. Ez lehetővé tette Adrian számára, hogy beteljesítse a vágyait, és egyben megtartotta őt a csapatban. Nem veszítettük szem elől, hogy ha megoldjuk a motorproblémát, akkor újra győztes helyzetbe kerülünk.”

Ebből az ötletből lett végül az Aston Martin Valkyrie, egy hiperautó, amely a Forma-1-es technológiát az utcára vitte. Newey a Mercedes nyolcéves uralma alatt végig a Red Bullnál maradt, és ma már a Forma-1 történetének legnagyobb agytrösztjei között tartják számon.

Az F1-es paddock rettegve várja, hogy milyen újításokat hozhat a Red Bull F1 2024-es RB20-as autójával majd.

Newey elárulta, hogy valójában mennyit is foglalkozik a Red Bull F1-es autójával

Forrás :