fbpx

Az F1 és a MotoGP sem tűri tovább az online gyűlöletkeltést, jelentette be az FIA és a FIM

Az FIA bejelentette, hogy aláírt egy együttműködést a FIM-mel a sportban előforduló online visszaélések elleni globális koalíció részeként.

Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem és FIM-es kollégája, Jorge Viegas közötti aláírásra a Spa-Francorchamps versenypályán került sor.

A sport számos érdekeltje, köztük sportolók, önkéntesek, tisztviselők, szurkolók, sportszervezetek, online platformok, technológiai vállalkozások, kormányzati és szabályozó szervek fontos szerepet játszanak a sportban megnyilvánuló gyűlölet elleni globális koalícióban. A dokumentum a következőket tartalmazza:

A sportban az online gyűlöletbeszéd minden formájának megelőzésével, elterjedésével és megszüntetésével kapcsolatos legjobb gyakorlatok fenntartása és előmozdítása.

Nyílt párbeszéd fenntartása az érdekelt felekkel, köztük a sportolókkal, önkéntesekkel, tisztségviselőkkel, szurkolókkal, online platformokkal, technológiai vállalkozásokkal, kormányzati és szabályozó szervekkel az online gyűlöletbeszéd sportból való eltávolítását célzó kampányban.

A sportban megjelenő online gyűlöletbeszéddel kapcsolatos ismeretek és kutatások megosztása, hogy segítsenek felszámolni annak káros hatásait és megőrizzük a sport társadalmi jellegét.

Együttműködő megközelítés előmozdítása a sportszervezetek, online platformok, technológiai vállalkozások, kormányzati és szabályozó szervek között az átlátható, pozitív és befogadó sportkörnyezet előmozdítása érdekében, amely segít a sportban megjelenő online gyűlöletbeszéd hatásainak kiküszöbölésében.

Az FIA tárgyalásokat folytat a NOB-val és a FIFA-val, valamint az atlétika, a rögbi, számos más sportág irányító testületeinek és a Peace and Sport Organisation képviselőivel. A kampányt többek között Őfelsége Albert monacói herceg, Malajzia és Spanyolország uralkodója, a brit kereskedelmi miniszter és Szlovénia miniszterelnöke is támogatta. Az FIA a tudásközpontú megközelítést alkalmazza a kampányban, amelynek keretében hat ösztöndíjat indítanak. Ezek az ösztöndíjak világszerte kutatókat hívnak majd meg, hogy a sportot érintő online gyűlöletbeszéd globális csapása ellen együttműködjenek. Közben kutatói mesterdiplomát (MPhil) szereznek.

Az ösztöndíjak az FIA Egyetem égisze alá tartoznak, és az FIA Alapítvány támogatja őket. Az FIA a kezdeményezésben a Dublin City Universityvel, a világ egyik vezető online gyűlöletbeszéd-kutató központjával működik együtt. Ez egy kétéves távoktatási program lesz, amely 2024 januárjában indul. Az FIA ösztöndíja fedezi az összes tanulmányi díjat és költséget. Az ösztöndíjprogram az FIA egyenlőség, sokszínűség és befogadás (EDI) iránti elkötelezettségének része.

Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke így nyilatkozott:

„A dokumentum FIM általi aláírása része annak a küldetésünknek, hogy globális koalíciót hozzunk létre a gyűlöletbeszéd sportban való megállítására. Hálásak vagyunk Jorge Viegas és csapata támogatásáért, miközben lépéseket teszünk az online visszaélések kiszorítása érdekében, amelyek az egész sportot megrontják. A folyamatos mérgezés sajnálatos szintre jutott, és közös fellépésre van szükség. Csak közös fellépéssel tudunk magatartásbeli és szabályozási változást elérni.”

Jorge Viegas, a FIM elnöke így nyilatkozott:

„Az okirat mai aláírásával a FIM a sportági testületek, az online platformok, a kormányok és a szabályozó szervek mellett támogatja az FIA United Against Online Abuse kampányát. A sport fantasztikus platform az olyan értékek tanítására, mint a tisztesség, a csapatmunka, az egyenlőség, a befogadás és a tisztelet. Együtt kell mindent megtennünk az átlátható, pozitív sportkörnyezet előmozdítása érdekében. Meg kell változtassuk a hozzáállást, és fellépjünk a gyűlöletbeszéd és az online visszaélések ellen a sportban.”

Segíts az FIA-nak, hogy melyik a 2023-as év előzése/akciója, és még nyerhetsz is vele!

Forrás :