fbpx

Ne hagyd ki Keanu Reeves doku sorozatát a Brawn GP-ről, mert kiváló!

Ne hagyd ki a Brawn: The Impossible Formula 1 Story című dokumentumfilm sorozatot, mert elsőrangú, és jobb, mint a Drive to Survive (DTS). Hitelesség tekintetében mindenképp, és mindeközben kiválóan vágott, izgalmas sorozat.

A Disney+ streaming platformon elérhető, négy részes, egyenként kb egyórás sorozat a 2009-es Forma-1-es szezont dolgozza fel a Brawn GP szemszögéből. Nagyon érdekfeszítő azok számára is, akik már akkor is követték az F1-et és alapvetően ismerik a sztorit. De még inkább ajánlom azoknak, akkoriban még nem foglalkoztak ezzel a sporttal. A Brawn csapaton túl is sok mindent meg lehet érteni belőle, és többet lehet tanulni általa, mint a Netflixen futó DTS-ből.

A sorozat házigazdája, ha úgy tetszik riportere, az 59 éves kanadai színész, a Mátrix és a John Wick filmek sztárja, Keanu Reeves. A színész mindvégig őszinte érdeklődéssel kérdezte alanyait, akik közt szerepelt értelemszerűen Ross Brawn, Jenson Button, Rubens Barrichello és Nick Fry, de Bernie Ecclestone, Christian Horner, vagy épp Luca di Montezemolo is.

A sorozat ott indul, hogy 2008 végén a Honda kiszállt a Forma-1-ből

Ez egyben a csapat csődjét is jelentette volna, több száz ember állásának elvesztésével együtt. Végül Ross Brawn érkezése, és személyének hitele győzte meg a japánokat arról, hogy ők is jobban járnak anyagilag, hanem csődöltetik be a csapatot, hanem átadják nekik: Brawnnak és Nick Fry-nak. Innen indul a sorozat, mely kiválóan körüljárja a témát és levezeti a logikai, gazdasági összefüggéseket is.

Ross Brawn lett mindennek a kulcsa. A csőd szélén álló, nincstelenné vált csapat végül motort kapott a Mercedestől, az alkalmazottak pedig „már nincs mit veszíteni” alapon éjt nappallá téve dolgoztak, elképesztő spórolás közepette, a világválság közepén, hogy valahogy összefaragják a meglévő, Hondára tervezett autót és a Mercedes motort. Ez végül olyan jól sikerült, hogy maguk sem hitték el, a riválisok pedig végképp nem, mikor az első adandó alkalommal, már a szezon előtti teszten a Brawn GP minden riválisát elverte.

Az összes csapat, főként a Red Bull és a Ferrari a szezonnyitó után kezdte csak el igazán vakarni a fejét, mikor világossá vált, hogy a teszten látottak nem csupán szponzorfogó körök voltak. Tudomásul kellett venniük, hogy a szó szerint semmiből érkező csapat azonnal és kétséget kizáróan a fejükre nőtt.

A nagy tudomány pedig nem volt más, mint a dupla diffúzor alkalmazása. Ez annak az eredménye lett, hogy egy kezdő japán alkalmazott másként elemezte ki a szabálykönyvet, és nagyon pontosan értelmezte azt. Ennek megfelelően pedig kiskaput talált.

Persze a riválisok csalást kiáltottak

Érdekes volt látni, hogy amint az interjú során erről beszélt Luca di Montezemolo, a Ferrari akkori elnöke, láthatóan a mai napig meg van sértődve emiatt a húzás miatt. Annak ellenére is, hogy miután az FIA bírósága elé citálták a Brawn csapatot, az autót továbbra is szabályosnak ítélték.

Mindemellett a sorozat remekül végig vezet a szezonon, szemléltetve, hogy mindenki részéről milyen rengeteg munka volt életben tartani a csapatot, a hirtelen sikerek ellenére is. Mögé láthatunk Barrichello és Button egyéni frusztrációinak és küzdelmeinek is, miközben mindegyiküket teljesen meg is tudjuk érteni.

Kitér a sorozat Felipe Massa hungaroringi súlyos balesetére is, amit a Barrichello autójáról lerepülő rugó okozott, és jól bemutatja azt is, hogy miért és miként akartak az F1-es csapatok saját bajnokságot alapítani, Bernie Ecclestone és Max Mosley Forma-1-étől függetlenül – ami végül nem történt meg.

Mindeze mellett egyfajta emléket is állít Jenson Button édesapja, John előtt, aki meghatározó alakja volt az F1-es paddocknak. John Button 2014 januárjában hunyt el.

A sorozat összességében egyszerre drámai, valamint könnyed, laza. Természetesen a kivitelezésben vannak az érzelmekre ható, hatásvadász elemek – ami teljesen rendben van, kell is az ilyesmi -, de egyáltalán nem esik túlzásba. Kimondottan elegánsan oldották meg az utólag elkészített jelenetek összemosását az egykori jelenetekkel, ez nekem kimondottan tetszett, nagyon profi és kifinomult.

A Brawn: The Impossible Formula 1 Story elérhető a Disney+ kínálatában, angol nyelven (de magyar felirat elérhető).

Brawn GP festésű Lotus hiperautót mutatott be Jenson Button