fbpx

A McLaren elárulta, hogy mennyit buktak tavaly anyagilag, Ricciardo miatt

Daniel Ricciardo távozására utalt a McLaren akkor, amikor 9 millió fontos működési veszteséget könyveltek el 2022-ben.

Éves jelentése szerint a McLaren Racing Limited, amely az F1, IndyCar, Formula E és Extreme E tevékenységüket foglalja magába, 327,892 millió font bevételt könyvelhetett el 2022. december 31-ig. Ez több mint 115 millió fontos növekedést jelent ahhoz képest, amit a csoport 2021-ben év végére elért. A jelentés szerint a növekedés „elsősorban az év során érkezett további szponzorok, a világjárvány előtti vendéglátás visszatérése és az IndyCar-műveletekből származó bevételek bevonása” miatt következett be. A McLaren 75 százalékos részesedést szerzett a korábbi Schmidt Peterson Motorsportban, a szervezet 2020-ban McLaren SP-vé vált. Tovább növelte részesedését 2021 augusztusában, és a teljes felvásárlás 2021. december 31-én fejeződött be.

A tavalyi volt az első olyan esztendő, amikor a műveletből származó bevételek bekerültek a McLaren Racing éves jelentésébe. Eszerint 16,35 millió fontot tett hozzá pozitívan. Végül a McLaren 9,08 millió font működési veszteséget könyvelt el, bár ez jelentős javulás 2021-hez képest. Akkor 32,65 millió font veszteséget jelentettek. A tavalyi évre vonatkozóan a jelentés szerint „az összes költséget érintő nyomás, valamint a versenyzői költségekre képzett egyszeri céltartalék és a verseny előtti vendéglátási szintre való visszatéréssel kapcsolatos megnövekedett költségek mind hozzájárultak ehhez”.

A 2022-es idény során a McLaren annak ellenére vált meg Daniel Ricciardótól, hogy az ausztrálnak még egy év volt hátra a szerződéséből. Úgy tudni, hogy ez nem volt olcsó mulatság. A Speedcafe-nak nyilatkozó források szerint akkoriban a kifizetés összege meghaladta a 17 millió fontot.

A McLaren mégis a növekedés időszakába lépett, és új létesítményekbe fektetett be, például egy teljesen új szélcsatornába és szimulátorba. Ezek 2023-ban már üzembe is álltak, és a 2025-ös F1-es szezonra további előnyöket kínálnak majd a pályán.

A csapat emellett számos kulcsfontosságú alkalmazottat is felvett, miután nem sokkal Andrea Stella átvétele után átszervezték a technikai részlegüket. A McLaren a 2022-es F1-es szezont 159 ponttal az ötödik helyen zárta a konstruktőrök bajnokságában. A 2023-as évből két versenyhétvége van hátra, és 282 ponttal a negyedik helyen állnak, 21 ponttal megelőzve az Aston Martint, miután az Osztrák Nagydíjon bevezetett fejlesztéseket követően elképesztő fordulatot értek el.

A McLaren versenyzőnőjének édesapja garázsban aludt, hogy lánya versenyezhessen

Forrás :