fbpx

A korábbi csapatfőnök elmondja, hogy mire számíthat a Red Bull 2024-ben

Cyril Abiteboul, a Renault egykori csapatfőnöke azt állítja, hogy a Red Bull jelenlegi uralma a Forma-1-ben Max Verstappennel az élen még a Mercedes korábbi erőfölényét is felülmúlja.

Abiteboul a Franceinfónak mondta ezt. Hangsúlyozta, hogy az erősségük túlmutat azon, hogy egy kivételes motorral rendelkeznek – ami a Mercedes dominanciájának volt a jellemzője:

„A Red Bull erőssége az, hogy minden téren erősek.”

A Red Bull mérvadó szezonja közepette a Mercedes teljesítménybeli gondokkal küzd, amire a Brazil Nagydíj alatt is fény derült. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke őszintén elismerte, hogy a csapata összezavarodott a lehetséges fejlesztésekkel kapcsolatban:

„Egyszerűen nem tudtuk, hogy min is változtathatnánk.”

A Mercedes dilemmájával ellentétben Abiteboul elismerte a Red Bull átfogó mesterfogását, amely a Sebastian Vettel-korszakra visszanyúló győzelmi kultúrában gyökerezik. Így ismerte el Red Bull csapatában gyökerező sikerszemléletet:

„Ők győzelemhez szokott emberek, a reflexek megvannak. Megvan bennük ez a nyerő hozzáállás, ami nyomot hagy.”

A stratégiai zsenialitás is szerepet játszik a Red Bull sikerességében. Abiteboul dicséri a döntésüket, hogy az idei szezonban hamar leállították az autófejlesztést, ami hosszú távú elképzeléseik és jelenlegi dominanciájuk bizonyítéka. A Red Bull kiváló teljesítményének középpontjában Verstappen áll, akit Abiteboul a „jelen legjobb versenyzőjének” nevez meg. Rekordot jelentő eredményei és a rajtrácson való dominanciája, beleértve csapattársa legyőzését, nem kerülte el Abiteboul figyelmét:  „Ez már pofátlan” – állítja, csodálva Verstappen puszta képességét, hogy folyamatosan felülmúlja társait.

Abiteboul szembemegy azzal a gondolattal, hogy a kizárólag a győzelemmel számoló versenyzők számára monoton szezon lesz. „Azoknak, akik csak arra koncentrálnak, hogy ki nyer, ez egy unalmas idény, azt mondom, hogy a felszín alatt különösen érdekes” – érvelt, rámutatva az élmezőny mögött kibontakozó izgalmas csatákra.

Miközben a motorsport világa azon töpreng, hogy a Red Bull diadalmenete a következő szezonban is folytatódik-e, Abiteboul továbbra is szkeptikus a status quo megváltozásával kapcsolatban, és a dominanciájuk folytonosságát vázolja fel: „Az emberek azt szeretnék, ha igent mondanék, de nem hiszem.”

Ralf Schumacher nem örül, hogy Verstappen mindig Sennával és Michaellel van összehasonlítva

Forrás :