fbpx

Ezen a napon történt: Massa kb 25 másodpercig volt F1-es világbajnok

Ma van az évfordulója, hogy Felipe Massa 2008-ban pár másodpercig világbajnoknak érezhette magát, ám végül Lewis Hamilton szerezte meg első bajnoki címét.

A szezonzáró Brazil Nagydíjra érkezve Hamilton 7 pont előnyben volt Massához képest. A brazil pole pozíciót szerzett, Hamilton pedig csak 4. helyről indulhatott. A verseny 10 perccel a tervezettnél később kezdődött, mert eső áztatta a pályát.

Massa a rajt után az élen maradt, Piquet jr azonban a falnak ütközött és érkezett a safety car, míg a pálya száradni kezdett.

A 63. körben kezdett csak újra esni, Massa továbbra is vezetett. A 66. és 67. körben az élen haladók mindegyike visszaváltott esőgumikra, kivéve Timo Glock a negyedik helyre lépett előre – ideiglenesen. Hamilton ekkor az 5. helyen haladt, ami még éppen elég volt a bajnoki címhez. A 69. körben azonban fokozódott az eső, a brit pedig kicsúszott. Bár vissza tudott térni a pályára, Sebastian Vettel megelőzte őt, így ekkor Massának állt a zászló.

A 71 körös versenyen Massát intették le elsőként, abban a pillanatban Hamilton 6. volt, ami bajnoki címet jelentett számára, így azonnal meg is kezdődött az ünneplés a Ferrari garázsában.

Azonban Massa leintése után a hátsóbb traktusban még zajlottak az események. Glock a száraz pályára való gumikon alig tudta pályán tartani a Toyotáját, és sorra előzték meg versenytársai. Így tett Hamilton is, aki így visszaszerezte az 5. helyet mire célba ért, ezzel pedig nem Massa, hanem ő lett 2008 világbajnoka.

Embed from Getty Images

Bizonyára sokan emlékeznek arra drámai jelenetre (vagy ha akkor élőben nem is látták, videó bizonyára találkoztak már vele), mikor a közvetítésben előbb Hamilton akkori barátnőjének Nicole Scherzingernek örömteli ugrálását mutatják, majd a Ferrari boxára vált a kép, amint az ünneplő Massa családdal közlik, hogy mégsem a ferraris a világbajnok.

Idén augusztusban érkezett a hír, hogy Felipe Massa így 15 évvel később megkíséreli visszaszerezni a „tőle elvett” 2008-as bajnoki címet. Méghozzá a szingapúri „crashgate” botrányra hivatkozva. Erről részletesebben az alábbi cikkben olvashattok.

Hogy is volt? Ma van az évfordulója, hogy a Renault kérésére Piquet Jr. a falnak hajtott