fbpx

Nem egyértelmű szabályok okoztak zavart az F1-ben, végül Sargeant, Zhou és a Williams büntetést kapott

A stewardoknak mozgalmasan telt a Mexikói Nagydíj időmérő edzése utáni időszak, mivel több szabálysértést is vizsgáltak. Végül Max Verstappen, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, George Russell és sokan mások felmentést kaptak a különböző szabálysértések alól, de a Williams és Logan Sargeant büntetést kapott.

Verstappent azt követően vizsgálták ki, hogy a Mexikói Nagydíj kvalifikációja első szakaszának utolsó perceiben a bokszutca végén látták, amint ott megállt. Ez jelentős torlódást eredményezett mögötte, mivel az autók a legjobb pályapozícióért versengtek, az utolsó gyorsköre előtt.

Russell és Alonso ellen is vizsgálatot indítottak a többi autó akadályozása miatt a kvalifikáció során. A stewardok azonban úgy találták, hogy a versenyzők hátrálásának kiváltó oka a hétvégén a versenyigazgató, Niels Wittich által bevezetett minimális köridő volt. Ez akaratlanul „ellentétes követelményeket” támasztott a versenyzőkkel szemben, arra kérve őket, hogy tartsák be a minimális időt, miközben igyekezzenek „kezelhető” távolságot kialakítani az előttük haladó autókhoz képest. Ugyanakkor kerüljék el a „felesleges” megállást a boxkiállásnál.

Wittich elismerte, hogy jobb lett volna, ha az autók inkább lemaradnak a boxkijáratnál, minthogy potenciálisan veszélyes „nagy sebességkülönbségeket” okozzanak a pályán.

„Amikor mindenki ugyanabban a pillanatban jön ki a boxból, akkor nehéz távolságot tartani” – mondta Russell az esetről.

„Arra kérnek minket, hogy ne álljunk meg a bokszutcában, de ha nem a bokszutcában gondoskodunk a távolságról, akkor a pályán kell megtennünk, és ez elég veszélyes” – mutatott rá.

Ennek eredményeképpen az érintettek között megegyezés született arról, hogy nem tesznek további lépéseket. A stewardok azonban megjegyezték, hogy „kívánatos” lenne, ha a jövőben megoldást találnának az ilyen helyzetek kezelésére.

Russellt, Lando Norrist és Guanyu Zhout is beidézték a stewardok, mert a sárga zászlók alatt (a pályán megpördülő Alonso miatt) nem tartotta a deltaidőt, de a stewardok elfogadták az indokaikat.
Lewis Hamiltont azért vizsgálták, mert nem lassított kellőképpen a sárga zászlók alatt, de ő is megúszta szankció nélkül.

„A fedélzeti videón egyértelműen látszik, hogy a 44-es autónak nem mutattak lámpát vagy zászlót az 1-es kanyar egyenesében” – áll a közleményben.

„Aztán zöld fényt mutat, amikor behajt a 2-es kanyarba, amit két impulzusnyi sárga fény követ, majd pillanatokkal később a fényjelzőtábla üres.”

„A versenyző a miniszektorban kissé lassabb volt, mint az előző tolókörén. Megállapításunk szerint nem történt szabálysértés.”

Nem volt azonban ilyen enyhítés Logan Sargeant esetében, akit a jelentések szerint sárga zászló alatt előzte meg Yuki Tsunodát.

„[Sargeant] azt állította, hogy azért előzte meg [Tsunodát], mert úgy tűnt, hogy lassan halad, és azért is, mert látta maga előtt a zöld táblát” – állt a stewardok közleményében.

„Az a tény, hogy egy versenyző zöld táblát vagy zászlót lát maga előtt, nem jelenti azt, hogy az előzés megtörténhet a még mindig sárga zászlós zónában. Előzésre csak a zöld táblánál vagy zászlónál való áthaladása után kerülhet sor.”

„A stewardok megállapították, hogy ez a szabályszegés.”

„Azt is megállapították, hogy nem csökkentette kellőképpen a sebességét.”

Sargeant tíz rajthelyes büntetést kapott, valamint két büntetőpontot, így összesen hatot van neki.

A Williams csapat pedig 20 000 eurós büntetést kapott (amelynek felét 12 hónapra felfüggesztették, ha nem történik több hasonló eset), miután beismerték, hogy a kvalifikáció során a boxutcában hagytak egy emelőt, aminek Yuki Tsunoda nekiment.

Az Alfa Romeo versenyzője, Guanyu Zhou 500 eurós bírságot kapott, amiért túllépte a boxutcai sebességhatárt.

Mindezek tükrében a rajtrács lényegében változatlan marad a vasárnapi futamra: Charles Leclerc és Carlos Sainz indul az első sorból, közvetlenül mögöttük pedig Max Verstappen és Daniel Ricciardo foglal helyet.

A hátsó sorból Sargeant Tsunoda mellől indul, aki már a hétvége elején kapott egy rajtbüntetést, mert új motoralkatrészeket szereltek az AlphaTaurijába.