fbpx

Veszélybe kerül az F1-es szezonzáró az Izrael és a Hamász közötti harc miatt?

Az F1-es csapatok megkérdőjelezték az idei Abu Dhabi Nagydíj biztonságát, mivel a Gázai övezet egyre növekvő feszültsége veszélyezteti az Arab-félsziget ezen régiójának nyugalmát is.

Úgy tudni, hogy a Forma-1 figyelemmel kíséri a helyzetet, mivel attól tartanak, hogy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus a szomszédos országoka is bevonhatja a harcokba, és így az Egyesült Arab Emírségek, köztük Abu Dhabi is célponttá válhat.

A kérdés rövid időre szóba került a múlt hétvégén Austinban, amikor az egyik csapatfőnök a Yas Marina pályán való versenyzés kockázatairól kérdezte az F1-es tisztviselőket egy megbeszélésen.

Azt a választ kapták, hogy a fenyegetettségi szintet jelenleg nem tartják jelentősnek, és a verseny a tervek szerint november 26-án megrendezésre kerül – adta hírül a motorsportmagazine.com. A kormányok azonban felkészültek arra, hogy a Hamász október elején Izraelben végrehajtott terrortámadásait követően a konfliktus a Gázai övezeten túlra is kiterjedhet.

A 2022-es Szaúd-arábiai Nagydíj a pályától kb 16 kilométerre történt rakétatámadás ellenére is megrendezésre került. Akkor Houthi lázadók követtek bombáztak, válaszul a szaúdiak jemeni bombázására. Az Orosz Nagydíjat azonban az ukrajnai konfliktus miatt törölték.

Amerika igyekszik megerősíteni a légvédelmet a térségben lévő katonai létesítményei körül, amelyek közé tartozik az Abu Dhabiban található Al-Dhafra légibázis is.

Az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábiával együtt, az elmúlt években elmélyítette kapcsolatait Izraellel, és szövetséges az Egyesült Államokkal. A Houthi lázadók által az Al-dhafrai támaszpontra kilőtt két ballisztikus rakétát tavaly az USA elfogta. Ezek egy héttel azután történtek, hogy dróntámadások értek egy Abu Dhabi olajraktárat, amelyben három ember vesztette életét, valamint a gyakorlatilag a Yas Marina kikötővel szomszédos nemzetközi repülőteret, amelyen tűz ütött ki. Később az év folyamán egy másik Houthi-támadás egy szaúd-arábiai olajipari létesítményt ért a nagydíj hétvégéjén. Az a verseny is közel járt a lefújáshoz egy feszült versenyzői értekezlet során.

Ha a helyzet eszkalálódik, akkor a biztonsági aggályok lépnek fel az idei szezonzáró versenyhétvége kapcsán. Ráadásul fennáll a lehetősége annak is, hogy megszűnik a térségben a légiforgalom.

A Forma-1 tisztviselői egyelőre nem nyilatkoztak a helyzetről.

Verstappen barátnője halálos fenyegetést is kapott a Gázával kapcsolatos véleménye miatt