fbpx

Hamilton szerint helytelen, hogy csak „fehér férfi” vezetők vannak az F1-ben

Lewis Hamilton ismét hangsúlyozta, hogy a Forma-1-et sokszínűbbé kell tenni. Hozzátette azt is, hogy a változásnak „felülről lefelé” kell haladnia.

A hétszeres világbajnok többször felszólalt már amellett, hogy változtatásokat kell végrehajtani a sport struktúráján annak érdekében, hogy több kisebbségi csoportba tartozó embernek legyen lehetősége betörni a sportba.

A brit versenyző 2019-ben létrehozta a Hamilton Bizottságot, egy olyan szervezetet, amely egyszerre igyekszik foglalkozni a feketék alulreprezentáltságával a brit motorsportban, valamint a STEM-szektorban (science, technology, engineering, mathematics = tudomány, technológia, mérnöki munka, matematika).

A mai napig Hamilton az egyetlen fekete versenyző, aki F1-es versenyen indult, míg a múlt hónapban Jessica Hawkins több mint öt év után az első nő lett, aki F1-es autót tesztelhetett.

Hamilton most arról beszélt, hogy fontos, hogy a változás a sportág csúcsáról induljon.

„Úgy érzem, hogy valójában módosítanunk kell a kritériumokon, és biztosítani kell, hogy lehetőség legyen a valódi hatásra. Valóban biztosítani kell, hogy ha új csapat jön, akkor annak sokszínűnek kell lennie” – mondta a brit.

„Talán lehetőséget kell teremteniük egy női versenyző számára, hogy bejusson. És sokszínűnek kell lenniük a legfelsőbb szintektől kezdve.”

„Jelenleg csak fehér (csapat)tulajdonosok vannak. És a sokszínűség tényleg hiányzik a csúcsról. Mindenki férfi, és ezen változtatni kell.”

Hamilton arra utalt, hogy a jövőben egy 11. csapat is csatlakozhat az F1-es mezőnyhöz, miután az FIA hivatalosan is jóváhagyta az Andretti Global ajánlatát.

A korábbi F1-es pilóta, Michael Andretti által vezetett Andretti csapat 2012 óta több különböző bajnokságban is versenyzett már, többek között a Formula E-ben, az IndyCarban, az IMSA-ban és az Extreme E-ben.

A most Andretti Global névre átkeresztelt csapat azt reméli, hogy csatlakozhat az F1-es mezőnyhöz, amely lépés vegyes véleményeket váltott ki a versenyzők, a csapatok és a rajongók részéről is.

„Nem arról volt szó, hogy támogatom az Andrettit” – folytatta Hamilton az üggyel kapcsolatban. „Azt hiszem, a versenyzők szemszögéből nézve izgalmas, ha potenciálisan több autót láthatunk (a rajtrácson).”

„Aztán a 11. csapat ötlete… Több mint 2000 ember van a csapatunkban. Szóval ez rengeteg munkahelyet jelent.”

„De biztosítanunk kell, hogy a kritériumokat, amelyek elég szigorúak, valóban tiszteletben tartsuk” – zárta.

A bíróság hatályon kívül helyezi Piquet ítéletét Hamiltonnal kapcsolatos megjegyzései miatt

Forrás :