fbpx

Nem Max Verstappen az első, aki szombaton lett világbajnok

A sprintfutamok bevezetésével megteremtődött a lehetőség arra, hogy valaki ne csak vasárnap, hanem akár szombaton is világbajnok lehessen. A katari sprinten pedig Max Verstappen olyan eredményt ért el, amivel bebiztosította a harmadik világbajnoki címét.

Ám ez a tény csak mai fejjel tűnik kuriózumnak, ugyanis nem a holland az első, de nem is a második, aki a hétvége első napján ünnepelhetett világbajnoki címet. Őket gyűjtötte össze a carthrottle.com weboldal.

Az első ilyen esethez még a hőskorba kell visszarepülni. Fontos itt megemlíteni, hogy a 1950 és 1977 között a Brit Nagydíjat hagyományosan szombatonként rendezték. 1955-ben pedig ezen a versenyen szerezte meg az argentin legenda, Juan Manuel Fangio a harmadik világbajnoki címét. Ám ekkor még nem tudta, tudhatta, hogy biztosan világbajnok, mivel az az évi Le Mans-i tragédia miatt négy futamot is töröltek, ám a brit verseny után következő versenyeket csak később törölték, így végül Aintree után már csak egy monzai versenyt rendeztek, így Olaszországba érkezve matematikailag is világbajnok volt Fangio.

Az 1959-es Amerikai Nagydíjat szintén szombaton rendezték, és Sebringben szerezte meg Jack Brabham az első világbajnoki trófeáját. Tette mindezt úgy, hogy a befutó előtt nemsokkal kifogyott a Cooperéből az üzemanyag, így az ausztrál áttolta az autóját a célvonalon, amivel a negyedik helyen végzett, ezzel pedig bajnok lett. Egyébiránt ez volt a legelső alkalom, amikor egy farmotoros autó világbajnok lett az F1-ben.

1962-ban az East Londonban megtartott Dél-Afrikai Nagydíj döntött a világbajnoki címéről, a versenyt az a Graham Hill nyerte, aki ezzel megszerezte első világbajnoki trófeáját, egy szombati napon.

Nico Rosberg édesapja, Keke Rosberg is egy szombat napon szerezte élete egyetlen bajnoki sikerét, az 1982-es las vegasi Caesars Palace Nagydíjon.

Max Verstappen „apósa”, Nelson Piquet pedig ezen lista legkülönlegesebb szereplője, ugyanis ő az egyetlen, aki egynél több címet is szombati napon szerzett meg. Az elsőre 1981-ben került sor, Rosberghez hasonlóan neki is a Caesars Palace Nagydíj hozott sikert, valamint két évvel később az 1983-as Dél Afrikai Nagydíjon, amely 40 évig az utolsó olyan alkalom volt, amikor szombaton avattak bajnokot.

De nem az utolsó, amelyet nem vasárnap osztottak ki, mivel Nelson Piquet harmadik és egyben utolsó vb trófeáját egy pénteki napon 1987-ben, szóval Piquet egyedüliként sosem volt vasárnap világbajnok.

Max Verstappen tiszteletére összeraktunk egy maxi albumot!

Forrás :