fbpx

Mazepin ügyvédje kiakadt az új európai szankciókra

Az EU Európai Tanácsa továbbra is megpróbálja meghiúsítani a Haas menesztett versenyzőjének, Nikita Mazepinnek a Forma-1-es törekvéseit.

A Haas az ukrajnai konfliktus kitörésekor, 2022 elején távolította el az orosz pilótát és a csapat névadóját, az Uralkalit, amelyet Mazepin édesapja, Dmitry vezet. Külön az F1-et irányító FIA közölte, hogy az orosz versenyzőknek fel kell adniuk a hazájukat, hogy életben tartsák karrierjüket, míg az Európai Tanács szankciókat rendelt el Mazepinék ellen. A 24 éves Mazepin azonban nehezményezte ezt az Európai Bíróságon – egy bíró később arra kötelezte az EU-t, hogy ejtse a szankciókat.

Pár nappal ezelőtt azonban az Európai Tanács úgy döntött, hogy újabb hat hónapra újra kiveti a szankciókat – a Bíróság pedig gyorsan intézkedett, hogy a korábbi ítéletének megfelelően ismét visszavonja azokat. Mazepin ügyvédje, Aaron Bass most az oroszországi Tass hírügynökségnek azt állítja, hogy az Európai Unió visszaél a hatáskörével, amikor a bíróság akarata ellenére próbálja büntetni a pilótát:

„Az EU Tanácsa visszaél a hatáskörével, hogy megsemmisítsék a Törvényszék elnökének egyértelmű döntéseit. Ez nem más, mint egy komoly intézményi válság Mi célból? Csak azért, hogy fiktív vádakon és nem kapcsolódó vagy nem létező bizonyítékokon alapuló szankciókat szabjanak ki egy fiatal sportolóra, aki – ahogy a bíróság megállapította – semmiféle módon nem érintett sem az ukrán konfliktusban, sem egy olyan üzletben, amely jelentős bevételt hoz az orosz kormánynak.”

A bíróság március 2-án, majd július végén újra úgy döntött, hogy az európai szankciókat el kell törölni, hogy Mazepin Európába utazhasson az F1-es csapatokkal tárgyalni.

Mazepin az oka, hogy Schumacher már nem az F1-es mezőny tagja?

Forrás :