fbpx

3 ügyben vizsgálták, de megúszta a rajtbüntetést Verstappen

A Szingapúri Nagydíj hétvégéje egyelőre nagyon nem kedvez a címvédő Max Verstappen számára. A szombati kvalifikáción nem jutott be a Q3-ba, és még az is a levegőben lógott, hogy esetleg még rajtbüntetést is kap mellé. Végül azonban a rajtbüntetést megúszta, pedig 3 feltartásos esetben is vizsgálták őt a versenybírák. Pénzbüntetést és megrovást azonban kapott.

Az első eset az volt, hogy „szükségtelenül akadályozta a boxutcából kilépő autókat”. A holland a boxutca végén, a sor elején állva várta, hogy a boxutca lámpája zöldre váltson, ám miután ez megtörtént, még másodpercekig rostokolt ott, feltartva ezzel a többieket.

„A versenyző kijelentette, hogy várt (kb. 14 másodpercet) a boxkijárat elhagyásával annak érdekében, hogy az előtte haladó autókhoz képest távolságot alakítson ki” – áll az FIA közleményében.

„A csapat képviselője elmagyarázta, hogy az 5. kanyarban a lévő többi autó lassulása miatt a lemaradása megszűnt”, ezért várt még.

„Bár a versenyző nem szerzett nyilvánvaló előnyt” ezzel, „a többi versenyzőre gyakorolt negatív hatás” miatt megkapta szezonbeli első megrovását.

A második esetben Verstappen „szükségtelenül akadályozta” Logan Sargeant-t a 17. és 18. kanyar között. Figyelembe véve, hogy mikor a feltartás bekövetkezett sok autó volt a holland Red Bulljának környezetében, „amelyek közül néhányan balról, néhányan pedig jobbról akarták megelőzni őt, ezért úgy döntött, hogy a legbiztonságosabb megoldás az, ha egyenesen halad és tartja az irányt, egy autónyi szélességet hagyva a jobb oldalán. Kijelentette, hogy úgy érezte, bármilyen balra vagy jobbra irányuló mozgás ütközést okozhatott volna a körülötte lévő autók egyikével.”

Az indoklást a bírák elfogadták, így ebben az ügyben semmilyen szankciót nem szabtak ki.

A harmadik feltartásos eset Yuki Tsunoda ellenében történt a 3. és 4. kanyar között.

„Közvetlenül azelőtt, hogy a 22-es autó [Tsunoda] megelőzte az 1-es autót [Verstappen], az 1-es autó vezetője látta a mögötte közeledő autót, és balra húzódott, azonban meglehetősen későn.” – áll kiadott dokumentumban. „A csapat elismerte, hogy rossz volt a kommunikáció a részükről, és hogy nem tájékoztatták a versenyzőt, amíg a 22-es autó mellé nem ért.”

Az eset miatt Verstappen megkapta második megrovását, a csapat pedig 5000 eurós bírságot kapott.

Egy másik versenyző is hasonló büntetést kapott. Logan Sargeant Lance Stroll feltartásáért kapott megrovást, csapata a Williams pedig szintén 5000 eurós bírságot, szintén a tájékoztatás hiánya miatt.

Sainz és a Ferrari a pole-ban! Egyik Red Bull sincs a top 10-ben!