fbpx

Tudtad, hogy a Barilla név nem csak tésztaként, hanem F1-es versenyzőként is ismert?

A Barilla tésztákat bizonyára mindenki ismeri, hiszen a világ legnagyobb tésztagyártójaként tartják számon az olasz Barilla G. e R. Fratelli S.p.A.-t. Termékeik Magyarországon is jól ismertek.

Az olaszok legalább annyira ismertek a tésztaételekről, mint a pizzáról. Ebben pedig élenjár a Barilla.

A céget 1877-ben alapította id. Pietro Barilla, melyet halála után fiai, Riccardo és Gualtiero irányítottak tovább. Miután Gualtiero  meghalt, Riccardo és felesége vitték tovább a családi vállalkozást, majd Gualtiero fiai, ifj Pietro és Gianni örökölte meg a vállalatot, mely ekkor lendült fel igazán.

Ifj. Pietro 1993-as halála után gyermekeire hagyta a Barillát: Guidóra, Lucára, Paolóra és Emanuelára.

És itt jön a számunkra érdekes rész!

Paolo Barilla, aki most 62 éves, Forma-1-es versenyző volt!

Barilla 1975-ben kezdett versenyezni, majd ’76-ban megnyerte olasz gokartbajnok lett (1000 cc).

Versenyzett Formula Fiat Abarth bajnokságban, majd Formula 3-ban. Ezt követően 1982-ben a Minardival a Formula 2-ben indult, de 1983 és 1988 között a sportautós versenyzésre koncentrált inkább.

Hatszor indult a Le Mans-i 24 órás versenyen, amit 1985-ben három kör előnnyel meg is nyert társaival, Klaus Ludwiggal és Louis Kragesszel.

1987-ben Barilla visszatért az együlésesekhez, és a japán Formula 3000 bajnokságban versenyzett, majd 1989-ben a Forma-1-es Japán Nagydíjon indult a Minardival, ám kiesett. 1990-re egész évre leszerződött a csapathoz, de 14 versenyből mindössze hétszer tudott kvalifikálni a versenyre, ebből pedig négyszer ért célba. Legjobb eredménye egy 11. hely volt. A szezon utolsó két versenyén már Gianni Morbidelli ült a helyén.

2014-ben Barilla egy egy Chevron B34-essel megnyerte a Monaco Historic Grand Pri-t, F3-as kategóriában.

Embed from Getty Images

Paolo Barilla jelenleg a Barilla Group elnök-helyettese és az Unione Italiana Food elnöke.

Egyszerű recept az Olasz Nagydíjra, de ha nem tartod be a leírtakat, kiakadnak az olaszok!