Az Olasz Nagydíj következik a Forma-1-es versenynaptárban, így értelemszerűen olasz ételt hoztam erre a hétre. Nagyon egyszerű, könnyen elkészítheted a vendégeknek, ha együtt néznétek a versenyt vasárnap és alkalomhoz illőt ennétek! 😉
Ha van még olyan étel, amitől az olaszok legalább annyira dühbe jönnek, mint az ananászos pizzától, akkor az a tejszínes Carbonara.
A Carbonara spagettihez ugyanis még véletlenül sem kell tejszín! Nem attól lesz krémes, hanem a tojásról.
A Carbonara a szénbányászokról kapta a nevét (carbon=szén), mivel ők fogyasztották a leggyakrabban, mivel kevés hozzávalóból könnyen és gyorsan elkészíthető étel, ráadásul nagyon laktató.
Hozzávalók 2 személyre:
- 250 g spagetti tészta
- 3 db tojás
- 75 g Parmigiano (parmezán), vagy Pecorino sajt reszelve
- 25 g húsos szalonna (pl kolozsvári)
- feketebors
- só
- olívaolaj
Elkészítés:
Kockázd fel a szalonnát és pirítsd meg.
A spagettit főzd sós vízben al dentére.
Az al dente azt jelenti, hogy „fogkemény”. Ekkor a tészta már nem nyers, de még enyhén kemény a közepe. Ha forró szósz kerül rá, még puhul, így lesz tökéletes. Ha készre főzött tésztára kerül forró ragu, túlpuhulhat a tészta. Az olaszok al dentére főzik a tésztát, amit nagyjából úgy lehet elérni, hogy a tészta zacskóján javasolt főzési időből levonunk 1-2 percet. A javasolt főzési idő a tészta vastagságától is függ, ugyanis a spagettik sem mind ugyanolyanok. A Barilla tésztákon például fel van tüntetve a vastagság. A „klasszikus” spagetti, amit bárhol beszerezhetsz, No5-ös.
Amíg a tészta fő, a tojásokat verd fel egy tálban, és keverd el benne a sajtot és a tetszőleges mennyiségű borsot.
Ha a tészta al dentére főtt, szedd a lepirított szalonnára, amit már korábban levettél a tűzhelyről és már nem forró. A tészta forró főzővizéből kb egy decit önts a szalonnás tésztára, majd öntsd rá a tojást és kezdd el gyors mozdulatokkal összeforgatni a tésztával. Így a forró víztől elegendő hőkezelést kap a nyers tojás, ugyanakkor nem lesz „rántottás”, hanem krémes lesz.
Tálaláskor locsold meg egy kevés olívaolajjal, és szórhatsz még rá sajtot.
Kb negyed évszázada vagyok F1 rajongó, nagyjából 12 éve pedig nem csak nézem, hanem írom is az autósport híreket. 🙂