fbpx

Massa igazságot akar szolgáltatni, miközben Alonsót azzal vádolja, hogy mindenről tudott

A Ferrari egykori versenyzője, Felipe Massa jogi lépéseket tesz az F1 ellen, és kártérítést követel a 2008-as Szingapúri Nagydíjon történt „crashgate” botrány miatt, amely miatt elvesztette a bajnoki címet Lewis Hamiltonnal szemben. Így ezzel együtt a 2008-as bajnoki címet is magáénak szeretné tudni.

A Renault úgy manipulálta a versenyt, hogy megkérte Nelson Piquet Jr-t, hogy szándékosan ütközzön, ami a Safety Car pályára lépésével előnyhöz juttatta csapattársát, Alonsót, aki végül meg is nyerte a versenyt.

Ha a sportszerűtlen esetet időben kivizsgálták volna és megfelelő ítélet született volna, a pontverseny úgy alakult volna, hogy Massa lett volna a bajnok. Ám a kivizsgálás csak a következő évben történt meg, mikorra már rég kihirdették világbajnoknak Hamiltont.

A brazil most azt állítjta, hogy Alonso tudott a Renault cselszövéséről.

„Néhány alkalommal beszéltem Alonsóval, amikor még csapattársak voltunk [a Ferrarinál]” – mondta Massa a Motorsport.com brazil kiadásának.

„Fernando mindig arra célzott, hogy nem az ő hibája volt, de mindig témát váltott.”

„Soha nem volt egy tiszta beszélgetésem vele, amikor az ember elfogadja és beszél róla, az jelentené azt, hogy az illető tisztán látja a dolgokat.”

„Amikor az illető nem akar rendesen beszélni, akkor tudjuk, hogy talán mindenről tudott. Biztos vagyok benne, hogy tudta.”

Massa elmondta, hogy az incidens tönkretette a kapcsolatát honfitársával, ifjabb Piquet-vel, valamint annak háromszoros világbajnok édesapjával, Nelson Piquet-vel is.

„Nos, Nelson Piquet Jr-ral a 2009-ben történtek után beszéltem, és nyilvánvalóan nincs túl jó kapcsolatunk” – mondta Massa.

„Mindenesetre minden, amit tenni próbált, amikor lelepleződött, világossá tette, hogy mindenki tudott róla. Szándékosan ütközött egy olyan versenyen, amit manipuláltak, hogy a csapattársa nyerjen, szóval nem fogok vele beszélni.”

„Minden, amit tett, egyértelmű volt. Próbáltam beszélni az apjával is, de az apja nem akart velem beszélni.”

Massa hangsúlyozta, hogy „nagyon optimista” az ügyével kapcsolatban, és ragaszkodik ahhoz, hogy „igazságot szolgáltasson a sportnak”. Elmondása szerint ez nem csupán a pénzről szól.

„Elég egyértelmű, hogy csak akkor fogunk pontot tenni a végére, ha olyan eredményt érünk el, amelyről úgy gondoljuk, hogy a sport igazságossága szempontjából helyes” – mondta a brazil.

„Ezért döntöttünk úgy, hogy egy nagyon nagy és fontos jogi csapatot állítunk össze. Ezt a sportért teszem, azért teszem, hogy megmutassam, hogy a manipuláció nem része a sportágunknak.”

„Nem a pénzért teszem ezt, hanem a sportág igazságáért. Szóval, bármit is próbálnak írni az emberek a pénzről, az teljesen téves.”

„A kompenzáció mindenképpen lényeges. Most például rengeteg pénzt költök erre az ügyre, de határozottan nem [a pénzért] teszem ezt.”

Vasseur zavarba jött, majd egyértelmű választ adott Massa 2008-as bajnoki címével kapcsolatos igényére