fbpx

A Mercedes terve 2023-ra már csak ugyanaz, mint a McLarené

A Mercedes technikai igazgatója, James Allison hangsúlyozta, hogy a csapatának valóban számít, ha 2023-ban a második helyen végeznek a konstruktőri bajnokságban.

A német márka azzal a várakozással vágott neki az idénynek, hogy újra versenyben lesznek a bajnoki címért. Az elmúlt szezonban mindössze egyetlen győzelmet arattak, és a harmadik helyre estek vissza a tabellán. A Red Bull dominanciája közepette azonban a Mercedes is visszaesett ügyfelük, az Aston Martin és a Ferrari mögé a nyitó szakaszban, ami arra késztette a csapatot, hogy feladja a „zero pod” koncepcióját. Amióta a W14-es konstrukción a hagyományosabb oldaldobozokat és számos más fejlesztést vezettek be, a Mercedes feljebb lépett a rangsorban, és 51 pontos előnnyel a második helyen áll.

A McLaren Brit és Magyar Nagydíjakon elért újbóli felemelkedése, valamint a Ferrari nyári szünet előtti erősebb belgiumi szereplése azonban azt jelzi, hogy a Mercedesnek még van mit tennie, hogy megszilárdítsa a második helyét a 2023-as szezonban.Allison a Mercedes eddigi szezonját így értékelte:

„Nagy reményekkel vágtunk neki. Kezdetben a mezőny elejéhez viszonyított pozíciónk igényelt némi megszokást, de a csapat későbbi reakciója csodálatos volt. Elég hamar rájöttünk, hogy mi volt a hiba, és azóta folyamatosan javulunk. Az év elején a negyedik erő voltunk, az ügyfeleinket tekintve, akik megelőztek minket, ez frusztráló volt. A Ferrari is vert minket. Apró lépésekben, fokozatosan magunk mögé utasítottuk őket. Minden szerepet játszott ebben. A stratégiától kezdve a mérnöki munkán át a megbízhatóságig, a gyártásig és a versenyzőkig, akik folyamatosan képesek a fél lehetőségeket is pontokká alakítani. Bár ez elmaradtunk az eredeti céljainktól, a második hely biztosítása mindazonáltal mindannyiunknak igazán sokat számít. Különösen a szezon második felében, amikor már a W15-re fog áttevődni a hangsúly.”

Mindeközben Mike Elliot technikai főnök utalt rá, hogy minden további előrelépés, amit a Mercedes az idei év második felében elérhet, fontos lesz a következő szezon csomagjának fejlesztése szempontjából is:

„Fontos, hogy előrelépést mutassunk a tavalyi évhez képest, és erősen zárjuk az idényt. Átvinnénk a lendületet télre. Az a célunk, hogy bajnokságot nyerjünk. Sajnos idén nem vagyunk ilyen helyzetben, de jövőre szeretnénk ott lenni. Meg kell találnunk az egyensúlyt aközött, hogy a jelenlegi autónkból minden tanulságot leszűrjünk, amit csak lehet, és megpróbáljuk a legtöbbet a jövő évi autóba fektetni. Mérnökök vagyunk, és a technológia érdekel minket. Ahogy Niki is mondta, többet tanulsz abból, ha veszítesz, mint amikor nyersz. Úgy érzem, hogy a tavalyi év és az idei egy nagyon tanulságos út volt. Abban reménykedünk, hogy most feltártuk a szükséges tanulságokat, és egy irányba tudunk tovább fejlődni. Az én helyemen ülve, hogy egy kicsit tágabb szemüvegen keresztül nézzük a dolgokat, jó látni a tanulságokat. Ilyenkor megvilágítod az út egy másik darabját, és az egyre érthetőbbé válik.”

Toto Wolff megnevezte az utódját a Mercedes csapatfőnöki posztjára

Forrás :