fbpx

Stroll már gondolkodik sportágváltáson, annyira helyre tette Alonso

Az Aston Martin versenyzője, Lance Stroll a pletykák szerint gondolkodik azon, hogy elhagyja a Forma-1-et, és profi teniszezővé válna.

A kanadai pilóta komoly sikereket ért el, mióta 2017-ben a Williamsszel a rajtrácsra állt. Három dobogós helyezést szerzett, és emlékezetes módon egy pole pozíciót a 2020-as Török Nagydíjon, de még nem bizonyította, hogy potenciális világbajnok lenne. Miután 2021/22-ben jól megmérette magát a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel mellett, Stroll 2023-ban a kétszeres világbajnok Fernando Alonso mellett szenved.

Míg Alonso hat dobogós helyezést tudhat magáénak idén, addig Stroll még nem végzett a negyedik helynél előrébb. A hétvégi Holland Nagydíj előtt 102 ponttal van lemaradva csapattársa mögött a pilóták értékelésében. Stroll elkötelezettségét hétéves Forma-1-es pályafutása során rendre megkérdőjelezték, és egyre több pletyka kering arról, hogy esetleg távozni készül a sportágból. A The Race podcastben Ben Anderson elismert újságíró – a GP Racing magazin korábbi szerkesztője – utalt azokra a pletykákra, amelyek szerint Stroll a szenzációs teniszre való váltást fontolgatja. Az AlphaTauri párosából, Daniel Ricciardót és Yuki Tsunodát, valamint a Williams versenyzőjét, Alex Albont és a McLaren újoncát, Oscar Piastrit pedig lehetséges utódokként jelölte meg. Anderson így fogalmazott:

„Stroll túl messze van Alonsóhoz képest, de igazából csak önként hagyná el ezt a csapatot, hiszen megújuló szerződéssel rendelkezik az apja szervezetében. Voltak olyan pletykák, hogy a teniszre állna át, szóval ha ilyen karrierváltást hajtana végre, akkor megnyílna egy hely. Ennek ellenére nem hiszem, hogy bárkit is távol tartana az F1-es rajtrácstól, akinek valóban ott a helye. Csak azt gondolom, hogy talán egy kicsit még lejjebb kellene lennie.

Ha a versenyülés elméletben 2024/25-re szabaddá válna, feltehetően néhányan megelőznék Daniel Ricciardót a sorban. Albont, Tsunodát már említették, mint azokat, akiket a Honda – az Aston Martin motorpartnere 2026-tól – potenciálisan szeretne a fedélzetre hozni. Még olyasvalaki is, mint Oscar Piastri, aki újoncként komoly hullámokat vet, amint lejár az eredeti McLaren-szerződése. Ő is az lenne, akit nagyon komolyan megnéznénk, különösen az Aston Martin helyzetében. Alonso ugyan a csapat vezetője, de öregszik, és nem valószínű, hogy 25 évnél tovább folytatja itt. Tehát Ricciardo, igen, nagy a kereskedelmi vonzereje és népszerű – de még hosszú út áll előtte, hogy helyreállítsa a hírnevét. Valóban versenybe kell szállnia egy top versenyzői pozícióért, bár a legtöbb F1-es csapat számára hihető érték lenne.”

Stroll távozása valószínűleg komoly kérdéseket vetne fel az Aston Martin csapat jövőjét illetően is. Mint az ismert, a 24 éves versenyző édesapjának, Lawrence-nek a tulajdonában van. Stroll úr 2018-ban megmentette a silverstone-i székhelyű csapatot – akkor még Force India voltak – a csődeljárás alól. A következő szezonra pedig leszerződtette a fiát, mielőtt belevágott volna egy ambiciózus küldetésbe, hogy bajnokcsapatot építsen. Miután 2021 elején az istállót Aston Martinra keresztelte át, Stroll elkötelezte magát egy új, korszerű gyár építése mellett, amely az év elején nyílt meg, és a csapat 2023-ban jelentős ugrást vár emiatt a teljesítményében.

Az Aston Martin pályán nyújtott eredménye ugyanakkor állítólag elfedte az utcai luxusautókat gyártó cég küzdelmeit, amely 2020 januárja óta szintén Strollé. Márciusban derült ki, hogy az Aston Martin 498 millió font veszteséget szenvedett el tavaly, szemben az előző évi 213,8 millió fonttal.

Az Aston Martinnak más pilóta kellene Stroll helyett – véli a korábbi F1-es

Forrás :