fbpx

Nagyon exkluzív: Peter Collins szobor avatás a Nürburgringen!

Az idei „Oldtimer Grand Prix” során a Nürburgringen leleplezték a brit autóversenyzőt, Peter Collinst ábrázoló szobrot.

Collins, egy igazi sportember és a Ferrari gyári pilótája 65 évvel ezelőtt halt meg a Német Nagydíjon, miközben az elsőségért és a világbajnoki címért küzdött. Ő lehetett volna 1956-ban Nagy-Britannia első Forma-1-es világbajnoka, de abban az időben, amikor a versenyzők még verseny közben is autót cserélhettek. Peter a szezon utolsó futamán megállt, és átadta autóját Fangiónak, amikor az argentin autója mechanikai problémákkal küzdött. Ez a gesztus megakadályozta, hogy Peter megnyerje a világbajnoki címet, és lehetővé tette, hogy Fangio megszerezze negyedik bajnoki címét. Peter később így magyarázta tette okát:

„Még csak 25 éves vagyok, és még bőven van időm arra, hogy egyedül nyerjem meg a bajnokságot.”

Mark Andrews, a European Driving Tours ügyvezető igazgatója egy kampányt indított, amelynek célja egy emlékmű finanszírozása, elkészítése és felállítása volt. Collins életnagyságú bronz mellszobrát Stephen Charnock szobrászművész készítette a Bronzecast cégtől. Az adományok összegyűjtését segítendő festményt (Louise és Peter Collins, Monaco GP 1958) készítettel Jo Klausmann német motorsportos festőművész, kollégánk. Erről a festményről 100 darabos limitált példányszámban készültek nyomatok, amelyeket Hans Herrmann, Howden Ganley és David Piper autóversenyzők, valamint Peter keresztlánya, Deborah Jones írtak alá.

A múzeumban tartott kis ünnepség után virágokat vittek a baleset helyszínére, a híres Nürburgring Nordschleifén található „Pflanzgarten”-be. A mellszobor most a Wolfgang von Trips kiállításon van állandóan kiállítva a Ring°werkben, a Nürburgringen.

Wolff majdnem meghalt egyszer a Nordschleifén, emiatt fejezte be a versenyzői karrierjét