fbpx

Brutálisan nő az F1 népszerűsége a Liberty Media szerint

Az F1 tulajdonosa, a Liberty Media szerint a Forma-1 fénykorát éli az Egyesült Államokban. A sportág tulajdonosai a 2023-as szezon kapcsán a televíziós nézettség növekedéséről számoltak be.

Az F1 ebben a szezonban már kétszer járt Észak-Amerikában, a miami és a kanadai futamokkal. Az idei évet a Red Bull uralja, amely eddig minden nagydíjat megnyert, és Max Verstappen magabiztosan robog harmadik bajnoki címe felé. Ennek okán gyakran látunk olyan kommenteket, melyekben a közönség arról számol be, hogy ez unalmassá teszi a versenyeket.

A Liberty Media vezérigazgatója, Greg Maffei azonban arról számolt be a befektetőiknek, hogy a sportág „különösen erős növekedést” tapasztalt az Egyesült Államokban ebben a szezonban. Nem csoda, hiszen a közösségi oldalaknak és a Netflixnek köszönhetően a tengerentúlon most kapnak rá az F1-re.

„A nézettség az ESPN-en a szezon eddigi részében a 2022-es átlagnézőszámhoz képest emelkedett, és az F1 televíziós teljesítménye is erős” – mondta Maffei.

„A 2023-as szezonban az F1 történetének négy legnagyobb élő nézettségű szezonja közül három már most is az amerikai televízióban látható, beleértve Miamit, Monacót és a Kanadai Nagydíjat. Kettő kivételével minden futamunk átlagosan több mint egymillió nézőt vonzott. Hatalmas számok ezek az amerikai piacon.”

Azonban nem csak az Egyesült Államokban nőtt a sportág nézettsége

A jegyeladások hihetetlenül jól mennek, több százezer ember látogat el minden egyes versenyhétvégére.

A Liberty Media kitart amellett, hogy ez nagyrészt a formátumváltásnak köszönhető. 2021-ben vezették be a sokat vitatott sprintfutamokat. Ez a régi rajongók körében megosztotta a véleményeket, a sportág tulajdonosai azt állítják, hogy ezek a versenyek növelik a közönséget.

„Továbbra is szinte minden futamon teltház van” – mondták. „A sprint hétvégék évről évre növelik a nézettséget. Például a spái össznézőszám a futam, a sprint shooout és a kvalifikáció tekintetében is emelkedett a tavalyi Belga Nagydíjhoz képest.”

Az F1 októberben a szokásos módon visszatér Texasba, de a szezon utolsó előtti futamán debütál majd a Las Vegas-i Nagydíj, amely egy ideje az egyik legjobban várt verseny.

Az amerikai szurkolóknak 2015 óta szintén először lesz hazai kedvencük. A Williams versenyzője, Logan Sargeant idén debütált a Forma-1-ben.

Sargeant karrierje veszélyben: Schumacher van a nyomában

Forrás :