fbpx

Vettel szerint fontos, hogy az F1-esek hasznos „influenszerek” legyenek

A Forma-1-ből tavaly év végén visszavonult Sebastian Vettel, alapvetően nem híve a közösségi oldalaknak és távol áll tőle a „sztárkodás” azt azonban elismeri, hogy a Forma-1-es versenyzők a szó valódi értelmében „influenszerek”. Influálnak, befolyásolnak, hatással vannak a közönségükre. Ezáltal megvan a képességük arra, hogy átadjanak fontos üzeneteket és esetlegesen megváltoztassák az emberek gondolkodását, felnyissák a szemüket egyes témákban.

Ezért is áll ki teljes mellszélességgel a számára fontos témák, legfőképpen a környezetvédelem mellett, és szólal fel gyakran a témában, hogy népszerűségét jó célra használja.

A The Red Bulletin azon kérdésére, hogy mit tanácsolna a fiatalabb önmagának, így felelt: „Használd a hangodat pozitív dolgokra! Nem voltam tisztában azzal, hogy mekkora hatalomról van szó.”

Rendkívül hasznosnak tartja, hogy rajta kívül vannak még olyan aktív és ex-versenyzők, akik szintén időről-időre felhívják a figyelmet a klímaváltozás és a modern ember életmódjának negatív hatására. Például Nico Rosberg és Lewis Hamilton többször is megmutatták már a közönségnek az F1 csillogásán túl a világ árnyoldalait is, például óceánparti szemétszedéssel.

Vettel hozzátette, hogy még a sikeres emberek számára is nyomasztó tud lenni, ha belegondol, hogy a világ egyes pontjain, vagy épp globálisan milyen állapotok uralkodnak.

„A példaképeknek is gyakran komoly kihívásokkal kell szembenézniük a mindennapokban, még a látszólag ultrasikereseknek is. Sokan közülük nem boldogok, épp ellenkezőleg” – világított rá.
„Ennek ellenére a társadalom nagy része olyan cél után rohan, aminek a végén nincs elégedettség: több, gyorsabb, szebb, távolabbi, gazdagabb. Az F1-ben szerzett tapasztalataim mindenképpen segítenek abban, hogy rangsorolni tudjam a dolgokat.”

„Rájöttem, hogy Közép-Európában jól állunk. Láttam a világ olyan részeit, ahol teljesen más volt a helyzet. Családok, akik kartonkunyhókban élnek, és fodrászüzletet üzemeltetnek odabent. Egyforma pálmaültetvények ott, ahol tavaly még dzsungel volt. Hogy mindezt nem csak a tévében láttam, hanem a saját szememmel, az kivált valamit, legalábbis bennem. Felelősségemnek tekintem, hogy megosszam ezeket a benyomásokat, és megkérdőjelezzem a példaképkultúránkat. Veszélyesnek tartom az állandó optimalizálást. Sok minden és sok ember marad az út szélén. Senki sem úgy néz ki, mint a közösségi médiában. Vannak rólam olyan fotók, ahol nagyon jól nézek ki. De pontosan tudom, hogy valójában hogyan nézek ki, amikor reggel felkelek.”

Vettel megtanulta értékelni a hétköznapi(nak hitt) dolgokat, mint például azt, hogy egészséges. És milyen igaza van! Amikor megbetegszünk, csak akkor jövünk rá, hogy milyen jó is egészégesnek lenni.

„Fel tudok menni a lépcsőn, és nem kell lifttel mennem” – felelte arra a kérdésre, hogy miben méri a boldogságot. „Azok számára, akiknek balesete volt, az ilyen apróságok távoli emléknek tűnnek. Mindig lesznek olyanok, akiknek jobb – és sokkal többen, akiknek rosszabb.”

Vettel a legbátrabb versenyző, akit Hamilton valaha látott

Forrás :