fbpx

Levetetnék a hollandok a McLaren egyik nagy támogatójának a logóját

Hollandia három legnagyobb egészségügyi alapítványa szembeszáll a Forma-1-gyel és a McLarennel, mivel tiltott egy nikotin alapú anyag, a liberális gondolkodású országban.

A De Telegraaf és az NL Times szerint a Tüdőalap, a KWF rákalap és a Holland Szív Alapítvány a Reklámkódex Bizottsághoz fordul panaszával, hogy megakadályozzák, hogy a McLaren a Holland Nagydíjon a Velo-t hirdesse autóin. Az ügy alapját az ország azon etikája adja majd, miszerint a reklám „nem ösztönözhet az egészségre káros viselkedésre”.

A McLaren feliratán szereplő Velo név egy nikotin alapú termék, a snüssz, amelyet a British American Tobacco fejlesztett ki és forgalmaz, és amely öt éve működik együtt a wokingi csapattal. Az F1-rajongóknak ismerős látvány, a Velo és a Vuse (a BAT füstmentes márkája) neve többször és nagy betűkkel jelent meg a közkedvelt papaya-színű festésen.

A svéd eredetű snüssz egy nedves nikotinos tasak, amelyet az ajak alá helyeznek, és a dohányzás, a párologtatás és a nikotin felszívásának egyéb módszerei helyett alternatívaként használnak. Káros függőséget okozó terméknek számít, amely nemcsak Hollandiában, hanem az Egyesült Királyságban és Svédország kivételével az összes többi uniós országban is tiltott. Mivel a snüssz dohánymentes, a Velo márkanév átcsúszhat az F1 dohányreklámozási tilalma alatt. A KWF igazgatója, Carla van Gils a De Telegraafnak így nyilatkozott:

„A McLaren autóin lévő Velo márkajelzés azt mutatja, hogy a dohányipar mindent megtesz azért, hogy a fiatalokat függővé tegye, hogy fenntartson egy beteges és halálos üzletet. Szerintünk ez ellentétes a jó ízléssel és a tisztességgel.”

A panasz kivizsgálását és lezárását még nem jelentették be.

Verstappen elvesztette a legrégebbi és legnagyobb támogatóját

Forrás :