fbpx

Massa kész perre menni: 15 év után kártérítést követel az elszalasztott a 2008-as bajnoki címért!

Felipe Massa komolyan azon dolgozik, hogy így közel 15 év után megszerezze a 2008-as Forma-1-es világbajnoki címet. Levelet küldött az FIA-nak és az F1-nek, amelyben részletesen ismerteti, hogy keresetet fog benyújtani.

Massa áprilisban jelezte, hogy jogi lépéseket kíván tenni a 2008-as F1-es világbajnokság eredménye ellen, mikor egyetlen ponttal maradt le a bajnoki címről, ami végül így az akkor mclarenes Lewis Hamilton első világbajnoki címe lett.

Massa a korábbi F1-főnök, Bernie Ecclestone információi alapján cselekedett, aki szerint a 2008-as Szingapúri Nagydíj „crashgate”-je kapcsán időben is lehetett volna cselekedni az ítélethozással, még a bajnokság végeredményének eldőlése előtt.

Márciusban Ecclestone-t idézte az F1-insider egy interjúban, mi szerint a szingapúri futam eredményét, amelyen Nelson Piquet Jr. szándékosan ütközött, hogy hozzásegítse Renault-s csapattársát, Fernando Alonsót a győzelemhez, érvényteleníthették volna. Így pedig úgy alakultak volna a pontok, hogy Massa lett volna a bajnok. Ehelyett az esetet csak a következő évben vizsgálták ki hivatalosan, ami azt jelenti, hogy már túl késő volt visszamenni és módosítani a verseny vagy a bajnoki eredményt.

Miután összeállított egy jogi csapatot, Massa most elküldte az FIA-nak és a FOM-nak az úgynevezett Letter Before Claim-et (követelést megelőző levél), amelyben részletesen leírja az ügy részleteit, amelyet a brazil a bíróságon kíván folytatni.

A Motorsport.com számára hozzáférhetővé vált dokumentum szerint Massa védelme azt állítja, hogy a brazil „összeesküvés áldozata” lett, mivel az FIA és a FOM szándékosan nem tett lépéseket, még akkor sem, amikor tudomást szereztek az ügyről.

Az F1 vezérigazgatójának, Stefano Domenicalinak és az FIA elnökének, Mohammed Ben Sulayemnek címzett levélben azt állítják, hogy a két testület „botrányt kerülő indítéka” több tízmillió eurójába került a most 42 éves brazilnak elmaradt jövedelmek és bónuszok formájában.

„Egyszerűen fogalmazva, Massa úr a 2008-as év jogos versenyzői bajnoka, és az F1 és az FIA szándékosan figyelmen kívül hagyta azt a szabálytalanságot, amely miatt elcsalták tőle ezt a címet” – áll a levélben.

„Massa úr jelenleg nem tudja teljes mértékben számszerűsíteni veszteségeit, de becslése szerint azok valószínűleg meghaladják a több tízmillió eurót. Ez az összeg nem fedezi a Massa úr által elszenvedett súlyos erkölcsi és hírnévbeli veszteségeket.”

Hozzáteszik, hogy amennyiben két héten belül nem érkezik érdemi válasz, az ügyvédek utasítást kapnak, hogy indítsanak jogi eljárást.

Érdekes csavar a történetben, hogy Ecclestone most állítólag azt mondta, hogy nem emlékszik arra, hogy ő adta volna azt az interjút, amely Massa jogi lépéseihez vezetett, és hozzátette, hogy sem Massa, sem a jogi csapata nem kereste meg őt, hogy ellenőrizzék a megjegyzéseit.

„Hogy őszinte legyek, nem emlékszem semmire ebből” – idézi a Motorsport.com a 92 éves Ecclestone-t a Reuters nyomán. „Biztosan nem emlékszem arra, hogy interjút adtam volna.”

Az még nem derült ki, hogy Massa csapatának van-e reális lehetősége arra, hogy megtámadja a 15 évvel ezelőtti bajnoki végeredményt.

Az FIA saját Nemzetközi Sportkódexe nem teszi lehetővé a verseny utáni óvást, és a felülvizsgálat kérésének joga 14 naptári nappal a verseny után – és négy nappal az adott évi FIA díjátadó ünnepség időpontja előtt – lejár.

Elméletileg Massa kikérhetné a Sportdöntőbíróság (CAS) véleményét, de annak nincs hatásköre az FIA-val szemben az ügyben, az csak az FIA doppingellenes fegyelmi bizottságával kapcsolatos kérdésekben járhat el.

Massa a jós: Verstappen dominanciára számít 2026-ig

Forrás :