fbpx

Häkkinen szerint a mai F1-es autók Verstappennek kedveznek, de kikből válhat valódi rivális?

A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen szerint a mai modern Forma-1-es autók egyetlen versenyzőnek kedveznek, konkrétan Max Verstappennek az ő RB19-ese által.

Annak ellenére, hogy az F1-es csapatok azt állítják, nem szabják az autókat egyik konkrét versenyzőjükre, Häkkinen szerint ez nem így van.

A Motorsport.com francia nyelvű változatának adott interjújában a finn arról beszélt, hogy meg lehet-e próbálni legyőzni Verstappen és a Red Bull párosát. Meglátása szerint nagyobb az esély erre egy másik csapat autójával, mint a másik Red Bullal. Häkkinen úgy véli, hogy mivel az autókat specifikusan az egyik versenyző számára készítik, az, hogy ugyanaz az autója van, mint a csapattársának, nem garantálja az azonosteljesítményt.

„Ezek a Forma-1-es autók egy versenyzőre készülnek. Max számára ez egy olyan autó, ami rá van szabva. Ahogyan forgatja a kormányt, szinte minden rá van szabva” – mondta. „Tehát, ha egy versenyzőt ugyanabba a csapatba teszel, ugyanazt az autót vezetve, más lesz a vezetési stílusa. Lehet, hogy nem fog működni. Annak a versenyzőnek egy másik csapatba kell kerülnie, ahol az autót úgy tudják fejleszteni számára, hogy az megfeleljen neki.”

Ezzel magyarázatot ad arra, hogy Sergio Pérez miért nem tud olyan jól teljesíteni a Red Bullnál az idei szezonban, mint Verstappen.

A holland jelenleg az első helyen áll az egyéni pontversenyben, jelentős, 125 pontos előnnyel a második helyen álló Pérez előtt. Jó úton halad, hogy megszerezze zsinórban harmadik világbajnoki címét.

A Red Bull az idei szezonban minden egyes nagydíjat megnyert, a győzelmek többségét Verstappen szerezte, míg Péreznek csak kettőn sikerült a dobogó legfelső fokára állni.

Häkkinen arról is beszélt, hogy szerinte ki tudná legyőzni Verstappent a Red Bullban, ha az autóik egyenlőek lennének.

„Olyan sok kiváló versenyző van… Lewis nyilvánvalóan egy nagyszerű világbajnok, aki fantasztikus munkát végzett az évek során” – mondta. „George Russell kétségtelenül egy hihetetlen és keményen dolgozó fiatal versenyző.”

„Lando Norris, Piastri… Azt mondanám, hogy Piastri és Lando most igazán érdekesek, mert egymás ellen küzdenek, borotvaélen táncolnak. Ez egy nagyon érdekes kombináció lehet.”

Egyelőre azonban nem úgy néz ki, hogy a közeljövőben bárki valódi riválisa lehet Verstappennek. Idén legalábbis…

Häkkinen fia és lánya versenyzői babérokra tör! De nem azok, akikre először gondolsz!