fbpx

Szafnauer elárulta, hogy milyen irreális elképzelései vannak az Alpine F1 autokrata vezetőségének

Az Alpine korábbi csapatfőnöke, Otmar Szafnauer a Belga Nagydíjon történt menesztését követően bírálta a Renault Forma-1-es csapatának zsarnok vezetését. 

Szafnauer távozását az enstone-i istálló a Spa-Francorchamps-i versenyhétvége közepén jelentette be, és Alan Permane sportigazgatóval együtt váltották le. Ez jelentősebb további változásokat jelentett az Alpine-nál: Pat Fry a Williamshez igazolt, míg Philippe Krief és Bruno Famin a közelmúltban került a felsővezetésbe. Szafnauer a saját sztoriját ismertetve Jason Stein a SiriusXM Cars & Culture nevű műsorában kifejtette, hogy a Renault vezetősége túlságosan is beleszólt a dolgokba:

„Az anyacég komoly befolyást akart gyakorolni a versenycsapat számos területére. Többet, mint amennyit valaha is megéltem. Tudod, a kereskedelmi terület, a marketing, a HR, a pénzügy, a kommunikáció, minden ilyen dolog nem nekem, hanem körülöttem, valaki másnak jelentett a nagyobb szervezetben. Mindannyian úgy viselkednek, mint a haditengerészet, nekünk meg kalózokká kell válnunk, hogy nyerjünk.

Tehát ha azt állítjuk, hogy minden más ugyanolyan – az autók egyenlőek, a pilóták is, a hajtáslánc szintén, a gumikról való tudásod is… de ami nem egyenlő, az az, hogy egy Mercedes vagy egy Red Bull HR, és pénzügyek – most különösen a pénzügyek a költségplafon miatt – az összes kereskedelmi szempont és a kommunikáció Christian Horner alá tartozik, nálunk pedig nem. Találd ki, ki fog nyerni? A Red Bull. És ha így nézzük a dolgot, akkor igen könnyű megérteni. Ha nem így vizsgáljuk, akkor meggyőzhetjük magunkat arról, hogy Ó, igen, ez rendben van így. Nem gond, hogy a HR-es nem a csapatfőnökön keresztül jelenti be a dolgokat.” Ez nem oké. Egyáltalán nincs rendben, mert ha felveszel valakit, majd egy napon belül ki kell rúgnod, mert a Forma-1-ben ezt csináljuk, nem tarthat mindez két hétig. Ha két hétbe telik, akkor lehet, hogy az a különleges alkalmazott már máshová ment. Kalózoknak kell viselkedni.”

Szafnauer kifejtette , hogy Luca de Meo vezérigazgató kezd türelmetlen lenni az irreális elvárások miatt is:

„Azt hiszem, a Renault felső vezetése, a vezérigazgató, Luca de Meo, ahogy a Forma-1-ben mindenki, azonnali sikert akar. Sajnos az F1-ben ez nem így működik. Ezért rámutattam neki, hogy időbe telik, és a folyamatra, ami ehhez szükséges. Mivel 34 éve versenysportban dolgozom – ebből 26 évet a Forma-1-ben -, azt hiszem, bizonyos fokú tapasztalattal beszélek, amikor azt mondom, hogy ez meg ez kell ahhoz, hogy egy csapat fordítson az eredményein. Ők azonban gyorsabban akarták ezt megtenni, mint ahogyan az lehetséges. Nem tudtam beleegyezni az irreális ütemtervbe. Ha ezt teszed, akkor csak idő kérdése, és mindenki frusztrált lesz, ezért egy igen reális és lehetséges tervet vázoltam fel. Szerintem ők ezt a tervet akarják most lerövidíteni valaki mással.”

Szafnauer oda térhet vissza, ahonnan egyszer már mennie kellett?

Forrás :