fbpx

Vigyázz, Ferrari és Audi: a Red Bull 2026-os motorja már mérföldekkel jobb!

Ahelyett, hogy a Red Bull Powertrains a célok elérésért küzdene, Helmut Marko tanácsadó szerint „mérföldekkel előrébb járnak” az Audinál és a Ferrarinál a 2026-ra tervezett új motor fejlesztésében.

Ez lesz az az év, amikor a száguldó cirkuszban bevezetik a szabályok következő nagyszabású módosítását, amikor is egy újfajta erőforrást vezetnek be.

Ezek egyszerűbbek és olcsóbbak lesznek az MGU-H elem eltörlésével, miközben a belsőégésű motorok esetében nagyobb mértékben használják majd az elektromos energiát és a teljesen fenntartható üzemanyagokat. A 2026-ra vonatkozó szabályok már készen állnak, de nemrég a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner néhány módosításra szólított fel. Attól tartott, hogy a versenyzőknek az egyenesekben vissza kell váltaniuk, hogy elektromos energiát tudjanak gyűjteni ezekhez az erőművekhez.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff ezt követően elzárkózott ettől a lehetőségtől. Arra utalt, hogy ez abból születhetett, hogy a Red Bull talán attól félt, hogy a Forddal partnerségben lévő Red Bull Powertrains részlegük nem éri el a kívánt sikert a motorjukkal. Ennek azonban épp az ellenkezőjéről beszél Marko. Szerinte míg a Mercedesszel nagyjából egy szinten vannak a PU fejlesztésével, addig a Ferrari és az újonc Audi „mérföldekkel le van maradva” ezen folyamatban. A Motorsport-Total.com-nak nyilatkozott:

„Nem hinném, hogy technikailag le vagyunk maradva. A Ferraritól, a Mercedestől, a Renault-tól és a Cosworth-tól is hoztunk embereket a motorfejlesztői részlegünkre. A Ford is partnerünk ebben a szektorban. Abszolút csúcs embereink vannak a belső égésű motorok terén. Az elektromos oldalon ugyanakkor két nagyon okos elménk van. Augusztusban már egy komplett belsőégésű motort próbapadozunk MGU-K-val és akkumulátorral. Így mérföldekkel az Audi előtt állunk, mérföldekkel a Ferrari előtt is, a Mercedes nagyjából ugyanott tart, mint mi.”

Az Audi, amely 2026-tól a Sauber partnere lesz, referenciaként bejelentette, hogy az első 2026-os PU prototípusuk még a Forma-1 2023-as vége előtt futni fog. Ami pedig Hornernek a 2026-os „Frankenstein” szabályzattal kapcsolatos aggodalmait illeti, Marko aláhúzta, hogy a Red Bull kizárólag az „igazán jó sportban” érdekelt az F1-ben. Ezért nem szeretnék, ha az új korszak unalmasan indulna, és így folytatta:

„Mi csak szenvedélyes versengők vagyunk, ez érdekel minket. Nem azért vagyunk a királykategóriában, hogy meggazdagodjunk. Azt akarjuk, hogy megint igazán jó sport legyen. És éppen ezért aggódunk.”

A Red Bull a Forma-1 jelenlegi versenyzői mezőnyét elsöpri. Sztárpilótájuk, Max Verstappen 125 pontos előnnyel áll a pilóták tabellájának élén csapattársa, Sergio Perez előtt. Valamint a harmadik világbajnoki címe felé menetel, egymást követő szezonokban.

Az energiaitalosok 256 pont előnnyel vezetnek a konstruktőrök között is, a legközelebbi rivális, a Mercedes előtt.

Készen áll a Red Bull 2026-os Ford motorja az első beindításra

Forrás :