fbpx

Massa a jós: Verstappen dominanciára számít 2026-ig

Felipe Massa úgy gondolja, Max Verstappen minden világbajnoki címet meg fog nyerni az új motorszabályok bevezetéséig.

Az F1-es közösségen belül egyre feszültebb a várakozás, mivel a sportág 2026-ban jelentős átalakulásra készül. Az új erőforrás-keretrendszer bevezetése nemcsak a pályán nyújtott teljesítménydinamikát fogja újradefiniálni, hanem a sportág fenntarthatóság iránti elkötelezettségéhez is igazodik, amelynek célja, hogy 2030-ra zéró szén-dioxid-kibocsátást érjen el. E küszöbön álló fejlődés közepette a közelmúltbeli fejlemények megrázták a Forma-1 csatamezejét. Összesen hat gyártó – köztük a Honda visszatérése és az Audi bemutatkozása – dobta be a nevezését beszállítóként a ringbe. A friss versengők beáramlása még izgalmasabbá teszi a sportág jövőbeli futamait. Az új szabályokig tartó visszaszámlálás során azonban úgy tűnik, hogy a száguldó cirkusz jelenlegi szabálykönyve egyértelmű kifutópályát biztosít a Red Bull Racing számára. A Sauber, a Ferrari és a Williams korábbi versenyzője a Marcának beszélt erről:

„Azt hiszem, 2026-ig, amikorra meglesz a szabályváltozás, Verstappen mindent megnyer. Egyenlő szabályok lesznek, de Verstappen fölényben van, ahogy a Red Bull is. Tehát 2026-ig arra számíthatunk, hogy Verstappen minden címet megnyer.”

A Forma-1 története során a szabályok jelentős átalakításai következetesen a versenyhelyzet átrendeződéséhez vezettek. Ismert példák közé tartozik a Brawn GP és a Red Bull élmezőnybe kerülése 2009-ben. A Mercedes egyeduralom-korszaka a turbó-hibrid motorok 2014-es bevezetését követően. Valamint a legutóbbi szezon, amikor a Ferrari és a Red Bull az új talajhatású szabályok bevezetésével előnyre tett szert az Ezüstnyilakkal szemben. Ezt a mintát figyelembe véve nyilvánvaló, hogy a szabályváltozások képesek megbontani a kialakult hierarchiákat. Új lehetőségeket teremtenek a csapatoknak a kiemelkedésre.

Ezen ingadozások közepette azonban a korábbi F1-es pilóta, Felipe Massa óvatosságra int a Red Bull tartós sikereivel kapcsolatban a közelgő szabályváltozáson túl is. Massa kiemeli, hogy ugyan a Red Bull és Max Verstappen jelenleg figyelemre méltó előnyt élveznek a pályán, a közelgő szabálymódosítás bizonytalansági elemet hoz a jövőbeli dominanciájukba:

„Logikusan nagy változás következik, minden új lesz, és akkor meg kell értenünk, hogy a Red Bull ugyanolyan lesz-e, mint ma. Ugyanakkor jelenleg nem látok senkit sem Verstappen szintjén.”

Verstappen az AlphaTauri vagy a Haas F1-es autójával is megszerezné a pole-t

Forrás :