fbpx

Emiatt kerülhet veszélybe a Forma-1 Steiner szerint

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner határozottan ellenzi, hogy új csapatok indulhassanak a sorozatban, mondván, hogy bármilyen változás veszélyeztetné a sportág hosszú távú stabilitását.

A Fomra-1 és az FIA jelenleg a leendő csapatok beadványait vizsgálja, hogy eldöntse, hogy bármelyik jelölt megfelelő kiegészítője lenne-e a mezőnynek. Bármelyik sikeres pályázó 2025-től csatlakozhat a versengéshez, az Andretti Cadillac és a Hitech Grand Prix jelenleg a legvalószínűbb érkezőknek tűnnek, ha bármelyikük jóváhagyásra kerül. Bár a száguldó cirkusz és az FIA nyitott arra, hogy több csapat is csatlakozzon a rajtrácshoz, a jelenlegi csapatfőnökök hangosan ellenzik, és Steiner volt a legutóbbi, aki aggodalmának adott hangot. Az olasz a Belga Nagydíj előtt a médiának ennyit mondott erről:

„Van 10 nagyon biztos istálló, amelyek mindegyike technikailag és pénzügyileg is stabil. Amennyiben egy újabb csapatot tesznek be, és talán három-négy év múlva valaki veszélybe kerül, akkor talán csak nyolc-kilenc alakulat marad. Az üzletet a FOM bonyolítja, és nekik kell gondoskodniuk arról, hogy ez fenntartható legyen. Jelenleg csúcsformában vagyunk. A Forma-1 népszerűsége nő, és ennek sosincs vége. Lehetne 56 versenyünk egy évben és 22 csapatunk egy idényben, és mindenki boldog lenne. Úgy gondolom, hogy hatalmas növekedést értünk el az elmúlt évben. Most igen megingathatatlan a helyzet. Tíz nagyon jó csapatunk van, és ha valamit megváltoztatunk, akkor a másik irányba billenhetünk el. Ha túl sokat akarsz, és a csapatok már bizonytalanná válnak, akkor mit érnél el? Három év múlva itt fogsz ülni és azt mondod majd, hogy elvesztettél egy csapatot, mert becsődölt.”

Amikor a pesszimizmusa miatt kérdőre vonták, Steiner aláhúzta a megjegyzéseit:

„Ha visszatekintünk a történelemre, szerintem nagyon jó a jelen – soha nem volt még ilyen jó, mint most, soha nem volt 10 stabil csapatunk. Tehát, ha hirtelen 12 lehet… A Forma-1 egy elég régi sportág, és soha nem volt 10 jó istálló. Volt egy üzleti terve a FOM-nak, hogy idáig eljussunk. Ez nem véletlenül történt így. Volt cselekvés, megállapodások és rengeteg munka. A tervükkel nem akarják kockáztatni azt, amit elértek, azzal, hogy több alakulatot engednek be különösebb ok nélkül.”

Maga Steiner sem érti, hogy mitől került kult-státuszba

Forrás :