fbpx

Verstappen az AlphaTauri vagy a Haas F1-es autójával is megszerezné a pole-t

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko szerint Max Verstappen vegyes körülmények között akár egy AlphaTauri, akár egy Haas Forma-1-es autóval megszerezné a pole pozíciót.

A holland az idei szezonban megrendezésre kerülő 12 futamból 10-et megnyert – köztük a legutóbbi nyolcat zsinórban. Így már a harmadik világbajnoki címének küszöbén áll. Marko, aki felügyelte Verstappen fejlődését a nyers újoncból többszörös F1-es címvédővé válását, azt állítja, hogy a regnáló világbajnok bármelyik gépezetben a többi versenyző fölé nőne. A Motorsport-Total.com-nak nyilatkozott:

„Max bármely autóban klasszis lenne. Már a 2020-as Maxot sem lehet összehasonlítani a 2023-as Maxszal – kivéve, hogy ugyanaz a neve. Hatalmas fölénybe került. Számomra mindig is Lewis Hamilton volt a verseny értelmezés bajnoka, hiszen ő osztotta be jól a gumijait. És Max most ugyanilyen. Ha nem még jobb, mert az alap sebessége már jobb. Hihetetlen fejlődési folyamat zajlott le.”

Annak ellenére, hogy 2016-ban, a bemutatkozásakor a Red Bullban győzött, Verstappennek egészen a 2019-es szezon közepéig kellett várnia, hogy elkönyvelje első pole pozícióját a Forma-1-ben. Azóta azonban további 26-ot tett hozzá. Verstappen különösen akkor jeleskedik, amikor az időjárási körülmények változatosak. Legutóbb a Belga Nagydíjon is, amikor a 25 éves versenyző száradó pályán 0,8 másodperces előnnyel utasította maga mögé a mezőnyt, és megszerezte a pole-t.

Marko úgy véli, Verstappen veleszületett érzéke az autóhoz a változó körülmények között olyan szinten kiemelkedik a többiek közül, hogy akár az AlphaTauri AT04-es vagy a Haas VF-23-as autójával is képes lenne a leggyorsabb időt lehozni:

„Ha ilyen körülmények vannak, akkor egy AlphaTaurival vagy a Haas időmérős autójával a pole pozícióba tenné magát.”

A Red Bull öreg szakembere ugyanakkor elfogadja, hogy Verstappen elveszítené a motivációját, ha azzal szembesülne, hogy nem küzdhet rendszeres futamgyőzelmekért. Verstappent 2028 végéig köti a Red Bullhoz a szerződés. Azonban többször is hangoztatta, hogy amint ez a szerződés lejár, dönthet úgy, hogy otthagyja a száguldó cirkuszt. Erről Marko ennyit mondott:

„Max más: Egy nap odajön majd, és azt mondja: „Köszönöm, ennyi volt.”

Verstappen zsinórban aratott nyolc győzelmével a Red Bull új rekordot állított fel az F1 történetének legtöbb egymást követő győzelmet elért csapatai között. A kétszeres bajnok csak egy győzelemmel marad el Sebastian Vettel kilenc egymást követő győzelemmel felállított mércéjéről.

A szezon e hónap végén Verstappen hazai versenyével folytatódik Zandvoortban. Az F1 2021-es visszatérése óta az előző két alkalommal is győzött, mióta a versenynaptárban újra szerepel a holland pálya.

Verstappen a nyári szünet alatt is fejleszti a vezetési képességeit

Forrás :