fbpx

Verstappen a nyári szünet alatt is fejleszti a vezetési képességeit

Max Verstappen, a kétszeres Forma-1-es világbajnok összeállt a drift mesterével, „Mad” Mike Whiddett-tel egy felejthetetlen pályakihívásra, ahol a holland megtanult driftelni.

Az autósportok világában a Forma-1 a precizitás és a szédítő sebesség megtestesítője. A driftelés ezzel szemben az irányított anarchia művészete, ahol a versenyzők szándékosan csúsztatják az autóikat. Milton Keynes-ben ennek a két világnak az urai látványos találkozót adtak egymásnak.

Az Oracle Red Bull Racing sztárja, Max Verstappen élete egyik vágyát valósította meg. Ez nem más, mint a profi driftversenyző, ‘Mad’ Mike Whiddett segítségével megtanult driftelni az autókkal a Buckinghamshire-ben található Milton Keynes-i pályán.

Whiddettnek nem idegenek a kihívások. Sikeresen driftelt már olyan nehéz helyszíneken, mint az Egyesült Királyságban, a Swindonban található bonyolult „Magic Roundabout”. Ez egy zavarba ejtő kialakításáról ismert körforgalom. A BADBUL nevű drift autójával a dél-afrikai Franschhoek hágón 248 km/órás sebességgel izgalmas nagysebességű futamot is teljesített. Ilyen tapasztalatokkal a háta mögött Whiddett tökéletes szakértelemmel rendelkezett ahhoz, hogy Verstappen oktatója legyen ebben az új feladatban.

A holland Verstappen, aki az idei szezonban már tíz győzelmet aratott, és a pilóták értékelésének élén áll, ritka ideges volt, miközben a 600 LE-s MADBUL driftautóval küzdött, amely szöges ellentétben áll a megszokott F1-es gépével.

A 25 éves versenyzőnek olyan kihívásokkal kellett szembenéznie a versenypályán, amelyek korábban ismeretlenek voltak neki. „Mad Mike” vezetésével Verstappen nagy sebességű fánkokba, 8-as manőverekbe és a Scandi-flick néven ismert gyors irányváltoztatásba lett belekényszerítve. Végül egy ismerős arc meglepetésszerű megjelenésével fejezte be a versenyt.

Az új-zélandi születésű Whiddett ismert arról, hogy nagy teljesítményű gyorsasági gépeket alakít át driftcsodákká. Például egy Lamborghini Huracant, egy precizitásra és sebességre épített autót alakított át driftelős látványossággá a 2018-as Goodwood Festival of Speedre. Ezúttal azonban nem a Forma-1-es autók átalakítására, hanem a pilóták megformálására fordítja a szakértelmét – egy F1-bajnokot driftmesterré formál.

Míg Verstappen ismert F1-es autói aerodinamikai csodák, amelyeket a sebességre és a tapadásra terveztek, addig a MADBUL, egy FD3S Mazda RX-7 600 LE-vel, arra épült, hogy kecsesen csúszkáljon. Ez egy olyan gép, amely mesteri tudást igényel, hogy irányítani lehessen oldalazó táncát a pályán. Verstappen így beszélt a friss élményéről:

„Igazán őrült dolog volt driftelni tanulni; nem tudtam, mire számítsak. Azt hiszem, ez volt a legidegesítőbb, amit az elmúlt két évben csináltam, mert ez nem természetes ahhoz képest, ahogy általában vezetek. Olyan érzés volt, mintha újra 16 éves lennék, és először pattannék F1-es autóba! Amint beindult a motor, és elkezdtem driftelni a kerekek kipörgésével, belekerültem a komfortzónámba, ahol megtaláltam az autó határait, ahogy az F1-ben is szoktam. Ugyanazt az adrenalinlöketet éreztem, és az ösztöneim irányítottak.”

A 42 éves aucklandi Whiddett hozzázette:

„Max-szal valóban feszegettük a határokat, és remélem, hogy tanult pár fantasztikus trükköt, amit az F1-es pályán is hasznosíthat – a driftelés a lehető legnyersebb! Szívesen kipróbálnám ezeket a dolgokat egy F1-es autóban, és megnézném, mire lennék képes Max versenyülésében legközelebb.”

Titokban Verstappen saját versenycsapatot alapít!