fbpx

Könyörtelen lehetett 21 évesen, szinte egyedül intézni az F1-es versenyző halála körüli ügyeket

Herbie Blash – aki jelenleg az F1-es versnyigazgatók tanácsadója – elmondta, hogy ő és Bernie Ecclestone „mindent tisztázott” Jochen Rindt tragikus halála után, az 1970-es Olasz Nagydíj után.

A fenti képen Jochen Rindt autójában Jaime Alguersuari ül.

A Team Lotus versenyzője, aki mindössze 28 éves volt, amikor Monzában történt balesete következtében meghalt, év végén posztumusz világbajnok lett.

Az incidens idején Blash volt Rindt versenymérnöke, Ecclestone pedig Rindt menedzsere és Rindt Formula 2-es csapatának résztulajdonosa.

Blash az F1 Beyond the Grid podcastnek adott interjújában elmondta, hogyan zajlottak a dolgok a végzetes incidens után. Azt is elmondta, hogy a tragédia után azt fontolgatta, hogy kiszáll a sportból.

Arra a kérdésre, hogy Rindt halála után távol akart-e maradni az F1-től, Blash így válaszolt: „Igen, mert láttam más halálos baleseteket is a Forma-1-ben, olyan emberekkel, akiket ismertem. Sosem felejtem el, hogy Hockenheimben reggeliztem valakivel, aztán másnap már nem voltak ott a reggelinél.”

Blash arról is beszélt, hogyan dolgozta fel Rindt halálát.

„Amikor Jochenről volt szó, az nagyon keményen érintett, mert sajnos én voltam a csapat ifjonca” – mondta.

„Még csak 21 éves voltam, és segítenem kellett Bernie-nek mindent tisztázni. Aztán vissza kellett vinnem Jochen autóját a svájci otthonába, és a hotelszobából bepakolni a holmijait.”

„Egyedül voltam, mert Colin [Chapman, a csapattulajdonos] rávette a csapatot, hogy azonnal távozzon Olaszországból, mert nyilvánvalóan már átélte ezt a helyzetet Jim Clarkkal és [Wolfgang] Von Tripsszel.”

Blash azt is elmagyarázta, hogyan foglalták le az autót az incidens után, mondván: „ahogy [Ayrton] Senna esetéből is tudjuk, ilyenkor lefoglalják az autót, és alapvetően lehet, hogy soha nem kapod vissza.”

„Még csak azt sem engedik meg, hogy elmenj és megvizsgáld, hogy mi okozhatta a balesetet.”

„Szóval Colin elköltöztette a csapatot, és otthagyott engem és az egyetlen fickót, akivel együtt dolgoztam, Bernie-t. Ez volt a kezdete egy szoros kapcsolatnak.”

Kik lennének a Forma-1 legjobbjai 1950 óta, ha bárki csak egyszer lehetne világbajnok?

Forrás :