fbpx

6 meglepő eset, mikor nem az lett az F1-es bajnok, aki a nyári szünetben az élen állt!

Nem túl gyakran fordul elő, de azért olykor mégis, hogy aki a nyári szünetben vezeti a Forma-1-es egyéni pontversenyt, az végül nem nyeri meg az az évi világbajnoki címet.

Röpke utánajárással az elmúlt 20 évben 6 ilyen esetet találtunk. Hozzá kell azonban tenni, hogy a 2000-es éveke elején-közepén még kevesebb verseny volt egy évben, és nem is mindig volt ekkora nyári szünet augusztusban. Ráadásul augusztus után már volt túl sok futam hátra a szezonból, az augusztus nem a szezon felét jelentette. Ezen felül a pontrendszer is változott időközben.

Ettől függetlenül most az augusztusi szünet idején aktuális pontállásokat vettük figyelembe.

Így az alábbi hat esetet találtuk, mikor augusztusban még nem az állt a tabella élén, aki végül bajnok lett.

2007, Magyar Nagydíj után: Lewis Hamilton vezette a pontversenyt. Előnye 7 pont volt a második helyen álló Fernando Alonso előtt, akitől még 13 pontnyi lemaradásban volt az a Kimi Räikkönen, aki végül 1 ponttal előzte meg mindkettőjüket és lett világbajnok.

2010, Magyar Nagydíj után: Mark Webber állt az élen, négy ponttal Hamilton és további 6 ponttal Sebastian Vettel előtt. Végül Vettel ünnepelhette első világbajnoki címét, méghozzá a Forma-1 valaha volt legfiatalabb világbajnokaként.

2012, Magyar Nagydíj után: Vettel ekkor is csak harmadik volt a pontversenyben, ám ekkor Alonso állt az élen, Webber előtt. Vettel végül megnyerte harmadik bajnoki címét.

2014, Magyar Nagydíj után: Elkezdődött az új éra, amely Hamilton és csapattársa, Nico Rosberg rivalizálását hozta. A nyári szünet kezdetén Rosberg 11 pont előnnyel ment pihenni, ám a szezon végén 67 pont előnnyel Hamilton lett a bajnok.

2017, Magyar Nagydíj után: Sokan abban bíztak, hogy ebben az évben Sebastian Vettel a Ferrari színeiben is bajnoki címet tud nyerni. A hungraoringi verseny után 14 pont előnye volt Hamiltonnal szemben, ám végül ismét a brit diadalmaskodott, 46 ponttal megelőzve Vettelt.

2021, Magyar Nagydíj után: Ebben az évben Hamilton és Max Verstappen között ment az adok-kapok, amely a szezon utolsó futamáig kitartott. A nyári szünetet 8 pont előnnyel az élen kezdte meg Hamilton, míg nem az utolsó versenyen a sokak által vitatott Abu Dhabi Nagydíjon végül Max Verstappen vált világbajnokká.

Idén persze nagyjából esélytelen, hogy ne a most vezető Max Verstappen legyen majd az év bajnoka. Bár matematikailag még sokan versenyben vannak.

„Red Bull” az első és az utolsó helyen is, Verstappennek pedig nincs is szüksége csapattársa