fbpx

Szeptemberben az Andretti-sagában újabb csavar érkezik?

A szappanopera, hogy az Andretti-Cadillac bekerül-e a Forma-1-es rajtrácsra, még mindig a sportág két különálló hatósága közötti kötélhúzás tárgyát képezi.

Eredetileg az FIA június végi határidőt szabott meg a bejelentésre, hogy 2025-re vagy 2026-ra zöld utat kap-e akár két új csapat is. Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem a motorsport-total.com-nak ennyit árult el:

„Azért toltuk ki a határidőt, mert néhány alakulat több időt kért, és nem akarunk senkit se kizárni.”

Elismerte, hogy a meglévő istállók közül néhányan „nem örülnek” annak, hogy felhígul az értékük vagy a bevételük, de elmondta, hogy az FIA-nak igazságosnak kell lennie a potenciális új belépők értékelésénél, ezért így folytatta:

„Van egy szerződésünk, amely szerint legfeljebb 12 csapatunk lehet, így nem szegünk meg semmilyen szabályt. Épp ellenkezőleg, pont, hogy betartjuk őket.”

Ben Sulayem elismerte, hogy egy Amerikából származó gyártói hátterű alakulatot nehéz lenne elküldeni. A sportág kereskedelmi jogainak tulajdonosa azonban úgy tűnik, hajlandó elhajtani az Andretti-Cadillac-et. Greg Maffei, a Liberty Media vezérigazgatója ugyanis a befektetőknek egy pénzügyi konferenciahívás során ezt mondta:

„Azt hiszem, az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali és én egyetértünk abban, hogy a királykategóriának már 10 remek csapata van. Az új alakulatok kiválasztásának folyamata elindult, de a lécet igen magasra tettük, és teljesen tisztázatlan, hogy az új istálló milyen értéket tudna hozzáadni.”

Maffei elismeri, hogy a Liberty és az FIA nem azonos oldalon állnak:

„Produktív vitát folytattunk az FIA-val ezekről a kérdésekről. Megállapodtunk-e minden dologban? Nem. Az egyeztetés folytatódik, és remélem, hogy mindent meg fogunk oldani.”

Az F1 vezérigazgatója, Domenicali arra számít, hogy a saga epizódja „szeptemberben” lesz ismert:

„Együtt fogunk megegyezésre jutni, mert a csapatok és a Forma-1 értéke nagyon-nagyon magas manapság.”

A korábbi F1-es pilóta és német szakértő, Ralf Schumacher azt állította a Sport1-nek, hogy a Liberty és az FIA végül meg fognak állapodni:

„Lesz kompromisszum, végső soron a sportág java fontosabb, mint bizonyos csapatok aggodalmai.”

Andretti optimista, a Renault-kapcsolata is erősödik

Forrás :