fbpx

„Red Bull” az első és az utolsó helyen is, Verstappennek pedig nincs is szüksége csapattársa

Túl vagyunk a 2023-as Forma-1-es szezon felén, a mezőny épp megkezdte augusztusi nyári szünetét. Ideje hát, hogy vessünk egy pillantást a pontversenyek jelenlegi állására.

Max Verstappen toronymagasan vezeti az egyéni pontversenyt, 125 pont előnye van a második helyen álló Sergio Pérez előtt. Ez azt jelenti, hogy Péreznek legalább 5 versenyt kellene nyernie úgy, hogy csapattársa nullázik, ahhoz, hogy utol tudja érni. Az matematikailag lehetséges, hiszen 10 futam van még hátra, nem beszélve a Sprintekről és a leggyorsabb körért járó pontokról. Mégis, elenyésző az esélye annak, hogy Verstappen ennyiszer nullázzon, és mindannyiszor Pérez nyerjen.

De ha már matematikai esélyről van, és itt most hangsúlyozom, hogy szigorúan számokról beszélünk, akkor még 11 versenyzőnek van esélye megszerezni az idei világbajnoki címet. Az egy versenyen megszerezhető maximális pont – leggyorsabb körrel – 26. Tíz verseny van hátra, tehát így 260 pont szerezhető. De lesz még 3 Sprint is, melyeken a győztes 8 pontot kap, tehát ezeken még további 24 pont szerezhető. Így összesen 284 pontot lehet még szerezni idén, ha valaki mindent megnyer.

Verstappennek jelenleg 314 pontja van

314-284=30, tehát akinek legalább 30 pontja van jelenleg, az matematikailag(!) még esélyes. Az utolsó ilyen Oscar Piastri, aki 34 ponttal 11. a bajnokságban. Persze már Pérez győzelmi esélyei is elenyészőek, nemhogy Piastrié. De a számok, azok számok.

Verstaooennek tehát nincs miért aggódnia, nem úgy a többieknek mögötte. Péreznek még a második hely sincs kőbe vésve, mivel mindössze 40 pontra van tőle a harmadik helyen álló Fernando Alonso, akitől csak egyetlen ponttal van elmaradva Lewis Hamilton. Alonso és az Aston Martin kezdeti lendülete alábbhagyott, így könnyen meglehet, hogy a hétszeres világbajnok hamarosan a harmadik helyen találja majd magát.

Hamilton mögött holtverseny van, 99 pontja van Charles Leclercnek és George Russellnek is. Őket 92 ponttal követi Carlos Sainz, majd Lando Norris (69 pont), Lance Stroll (47), Esteban Ocon (35) és Oscar Piastri (34). Az őt követő, 22 pontos Pierre Gaslynek azonban már matematikai esélye sincs.

Ami a mezőny végét illeti, nulla pontos még Logan Sargeant, akinek nagyon szüksége lenne első F1-es pontjára. Szintén nullás Nyck de Vries, akinek már nem is lesz pontja, mivel megvált tőle az AlphaTauri, és szintén nullás a de Vries helyére visszatérő Daniel Ricciardo, aki még csak 2 futamot teljesített idén. Az elvárás – bár állítólag nem fogalmaztak meg ilyet – nyilvánvalóan az, hogy néhány pontot azért szerezzen idén a csapatnak.

# Versenyző Csapat Pontok
1 Max Verstappen RED BULL RACING 314
2 Sergio Perez RED BULL RACING 189
3 Fernando Alonso ASTON MARTIN 149
4 Lewis Hamilton MERCEDES 148
5 Charles Leclerc FERRARI 99
6 George Russell MERCEDES 99
7 Carlos Sainz FERRARI 92
8 Lando Norris MCLAREN 69
9 Lance Stroll ASTON MARTIN 47
10 Esteban Ocon ALPINE 35
11 Oscar Piastri MCLAREN 34
12 Pierre Gasly ALPINE 22
13 Alexander Albon WILLIAMS 11
14 Nico Hulkenberg HAAS 9
15 Valtteri Bottas ALFA ROMEO 5
16 Zhou Guanyu ALFA ROMEO 4
17 Yuki Tsunoda ALPHATAURI 3
18 Kevin Magnussen HAAS 2
19 Logan Sargeant WILLIAMS 0
20 Nyck De Vries ALPHATAURI 0
21 Daniel Ricciardo ALPHATAURI 0

 

Ami pedig a csapatokat illeti…

…a Red Bull 265 pont előnnyel bír a második helyen álló Mercedes előtt. Ezek alapján Max Verstappen a 314 pontjával egymaga is vezetné a konstruktőri tabellát is, ha nem lenne csapattársa.

A Mercedes lassan kényelmesnek mondható előnybe kerül az Aston Martin előtt, ám utóbbit még a Ferrari is könnyedén megelőzheti, mert mindössze 5 pont a lemaradása.

A McLaren relatíve légüres térben van jelenleg az 5. helyen, ahogy az Alpine is a hatodikon. Kettőjük közt a különbség az, hogy míg a McLaren komoly előrelépést tett az utóbbi versenyeken a szezon eleji gyengélkedésük után, addig az Alpine egyhelyben topog.

Mögöttük holtversenyben van a Williams és a Haas, 11-11 ponttal, majd az Alfa Romeo következik, a sereghajtó pedig jelenleg az AlphaTauri. Így aztán mondhatjuk, hogy Red Bull nyitja és zárja a sort…

# Csapat Pontok
1 RED BULL RACING HONDA RBPT 503
2 MERCEDES 247
3 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 196
4 FERRARI 191
5 MCLAREN MERCEDES 103
6 ALPINE RENAULT 57
7 WILLIAMS MERCEDES 11
8 HAAS FERRARI 11
9 ALFA ROMEO FERRARI 9
10 ALPHATAURI HONDA RBPT 3

Verstappen megnevezte eddigi kedvenc győzelmét idén: Kitalálod melyik az?