fbpx

17 éve nyert először az F1 egyik legkedveltebb világbajnoka, ráadásul a Hungaroringen

Bár idén nem jött össze, azért a Magyar Nagydíjra jellemző, hogy különféle versenyzők „elsőinek” színhelye lesz a Hungaroring. Például első pole pozíció, első győzelem…

Tavaly például George Russell szerezte meg hazánkban F1-es pályafutása első pole pozícióját, míg 2021-ben Esteban Ocon szerezte meg első futamgyőzelmét egy egészen furcsa versenyen. Egy ilyen hungaroringi „elsője” Jenson Buttonnak is van.

A brit versenyző az amúgy nem éppen élmenő Honda versenyzője volt 2006-ban, mikor is augusztus 6-án, a Magyar Nagydíjon megszerezte első futamgyőzelmét. Ez volt a Honda egyetlen győzelme abban az évben. Ezen kívül még két dobogós (harmadik) helyet tudtak felmutatni.

Button a 14. helyről rajtolt és a nedves időjárási körülmények, valamint a biztonsági autó megjelenése neki kedvezett, hogy átverekedje magát a mezőnyön, és Fernando Alonso Renault-ja mögött a második helyre küzdje fel magát. Alonso úgy tűnt, hogy a nyerni is fog, de az 51. körben egy meglazult kerékanya véget vetett az esélyeinek, Buttonnak ajándékozva így a győzelmet.

Button 2017 végén egy bajnoki címmel (2009) és 15 győzelemmel a háta mögött vonult visza a Forma-1-ből.

A 2006-os magyar verseny azonban egyben Robert Kubica első Forma-1-es szereplését is jelentette a BMW Sauber színeiben. Kubica lett Lengyelország első F1-es versenyzője, amikor Jacques Villeneuve helyére érkezett, aki az előző hétvégén történt balesete után kihagyta a versenyt. Kubica a hetedik helyen ért célba, de később kizárták, mivel autója a túlzott gumikopás miatt a verseny utáni mérlegeléskor nem érte el a kötelező minimumsúlyt.

Embed from Getty Images

Button 2024-ben újra teljes szezont versenyezne, már csak az a kérdés, hol