fbpx

Hátrább az agarakkal: Mégsem olyan sima az út Mazepin előtt

Nikita Mazepin nem feltétlenül kezdhet tárgyalásokat a Forma-1-be való visszatéréséről. Annak ellenére sem, hogy a napokban arról számoltak be, hogy az EU a javára hozott ítéletet.

Ez azonban nem ilyen egyszerű, állítja a neves orosz sportjogász, Anna Antseliovics, aki egykor az ország doppingellenes ügynökségének főigazgatója volt.

Az orosz Mazepint és apja cégét, az Uralkalit az ukrajnai konfliktus kirobbanásakor eltávolították a Haas csapattól és a Forma-1-ből is.

Azonban nemrég feloldották azokat az európai szankciókat, amelyek megakadályozták, hogy a 24 éves versenyző a régióba utazzon és ott dolgozzon.

Mazepin ügyvédei szerint mostantól joga van „tárgyalni a Forma-1-es csapatokkal”, és „a versenyzői tevékenységgel és a szponzorokkal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatos jövedelemhez”.

De Antseliovich szerint ez az ügy ennél bonyolultabb.

Szabad a pálya: Visszatérhet a Forma-1-be az orosz versenyző

„Nehéz megmondani, hogy Mazepin most már tárgyalhat-e Forma-1-es csapatokkal” – mondta az RT-nek.

„A szabályok ott nem egészen ugyanazok, mint más sportágakban. Elvégre kereskedelmi versenyekről beszélünk, nem pedig az orosz válogatott képviseletéről” – tette hozzá Anzselovics.

„Úgy tűnik, a Forma-1-ben vannak olyan megállapodások, amelyek más sportolókra nem vonatkoznak.”

De azt mondta, hogy az európai bíróság most megismételt döntése a Mazepin-ügyben „jó precedens az összes sportolónk számára”.

„Nem titok, hogy a törvényhozók a legtöbb országban, így az EU-ban is figyelnek ezekre az ítéletekre a hasonló ügyekben” – mondta Antseliovich.

„Ne felejtsük el, hogy ő is szerepelt a szankciós listákon.”

Mindemellett ne menjünk el szó nélkül amellett sem, hogy még ha Mazepin szabadon tárgyalhat is F1-es csapatokkal, vajon van-e egyáltalán olyan csapat, amelyik akarna vele tárgyalni…

Forrás :