fbpx

Az Alpine minden eszetlenséget elkövetett a múlt héten

A korábbi F1-es csapatfőnök, Paul Stoddart megkérdőjelezte, hogy az Alpine „átgondolta-e ezt”, amikor múlt pénteken, ugyanazon a napon bejelentették, hogy Pat Fry a Williamshez igazol, valamint elbocsátották Otmar Szafnauert és Alan Permane-t.

Szafnauer csapatfőnök, akinek utolsó nagydíja volt a csapatnál a Belga Nagydíj, mindössze 18 hónappal korábban érkezett az Aston Martintól. Még nagyobb meglepetést okozott azonban, hogy a sportigazgató Permane-tól is megválnak, aki 30 évet töltött a csapatnál.

Az Alpine még nem is tudja, miként fogja helyettesíteni a távozó embereket, jelenleg az Alpine Motorsport alelnökét, Bruno Famin-t tették meg ideiglenes csapatfőnöknek, az Alpine Academy igazgatóját, Julian Rouse-t pedig ideiglenes sportigazgatónak nevezték ki. Fry-t a technikai igazgató Matt Harman váltja majd.

A korábbi F1-es csapatfőnök, Stoddart „nagy-nagy hibának” nevezte ezt a döntést, mondván, hogy Famin, aki csak 2022-ben csatlakozott az Alpine-hoz az F1-ben, „áldozati bárány” lesz.

„20 éve ismerem Otmar Szafnauert, és tudom, milyen csapatfőnöknek lenni, milyen nyomás alatt vagy, és milyen dolgokat teszel, amiket az emberek nem is látnak” – idézi Stoddartot a Racingnews365.com.

„Az Alpine nagy-nagy hibát követett el. Gyakorlatilag megszabadulni a felső vezetéstől… ennek nem látom értelmét, és azt sem tudom, hogy kit vettek fel a helyére.”

„Minden jel szerint az új ideiglenes csapatfőnöknek, Bruno Faminak nincs tapasztalata. Amikor besétál a Piranha Club [így „csúfolják” az F1 politikai oldalát] első ülésére, olyan lesz, mint egy áldozati bárány.”

„Egyszerűen nem értem. Otmar éles eszű ember, több évtizedes tapasztalattal. Úgy tenni, ahogy ők tették, egy versenyhétvége közepén, PR szempontból nem tudnék rosszabbat elképzelni.”

„Nagyon csalódott voltam, amikor ezt láttam, és azt gondoltam, hogy az Alpine-nak több esze van.”

„Talán megvan rá az okuk, és talán az út további szakaszában majd világosabb lesz, de jelenleg biztosan nem így látom.”

Az ausztrál úgy véli, hogy az Alpine feleslegesen hívta fel a figyelmet a helyzetre azzal, hogy pénteken tette meg a bejelentést, ahelyett, hogy néhány napig várt volna még.

„Megtehették volna a nyári szünetben is, akkor a túl nagy figyelem elmaradt volna, és amikor megszabadulsz valakitől, nem ért tudni, hogy ki jön [a helyére], és van mögötte egy kis átgondoltság” – tette hozzá.

„Eddig nem hallottam semmi olyat, ami arról árulkodna, hogy ezt jól átgondolták volna, és Alan Permane sportigazgatót is elengedték. Miért tennél ilyet 30 év után?”

„Ez őrültség. Nem értem. Nem hiszem, hogy a történelem ezt egy nagyon ésszerű döntésként fogja megítélni.”

Forrás :