fbpx

AVUS: Amikor Ferrari 1-2-3 lett az eredmény a legkülönlegesebb Német Nagydíj helyszínen

Az 1959-es Német Nagydíj volt az egyetlen olyan év, amikor a versenyt nem a Nürburgringen vagy a hockenheimi pályán rendezték. 1959 augusztus 2-án a versenyt a berlini AVUS pályán rendezték meg. Ez nem is nevezhető pályának a szó megszokott értelmében, mivel ez egy nyílegyenes autót szakasz, melynek két végén egy-egy hajtűkanyart alakítottak ki.

A versenyt akkor két részre osztották, mert félő volt, hogy a gumik nem fogják bírni a terhelést. Az elsőben Tony Brooks, Dan Gurney, Phil Hill sorrend született, így a Ferrari kibérelte a top 3 helyet.  A második futamban ismét a Ferrarik vívtak párbajt az élen, ezúttal Bruce McLarennel, amíg annak váltóproblémái nem lettek. Az összesített helyezések alapján a dobogóra kizárólag Ferrarik állhattak fel a Brooks, Gurney, Hill sorrendben.

Bár a Forma-1 csak egyszer látogatott az AVUS-ra, az útszakaszt 1988-ig hétvégente gyakran használták autóversenyekre.

AVUS
Fotó: Tajthi Andrea

Az egyenes szakasz azóta autópálya lett. Déli kanyarját visszavette a természet, míg az északi kanyarból mellékút és parkoló lett, amely mellett az AVUS Motel és étterem található, hatalmas Mercedes emblémával a tetején.

2019-ben jártunk ott, akkor a tribünön még láthatóak voltak az autós festések. Azóta a lelátót a felújították, és AVUS TRIBÜNE néven rendezvényhelyszínként, konferenciahelyszínként funkcionál.