fbpx

Andretti optimista, a Renault-kapcsolata is erősödik

Michael Andretti azt mondja, optimista, hogy az FIA zöld utat ad szervezetének a Forma-1-es mezőnyhöz való csatlakozási kérelmének.

Az Andretti-Cadillac saga legújabb pletykája, hogy a Marca című spanyol sportnapilap értesülései szerint az egykori McLaren-pilóta nemrég a Kanadai Nagydíjon találkozott a Renault vezérigazgatójával, Luca de Meóval. A leleplezésre a meglévő csapatok folyamatos vonakodása közepette kerül sor, hogy 2025-ben vagy 2026-ban egy tizenegyedik vagy tizenkettedik istállóként üdvözöljenek a rajtrácson. Andretti pedig elárulta, hogy egyikük sem akar tárgyalni egy esetleges csapatfelvásárlásról. Andretti Formula E csapata, az Avalance Andretti nemrég fejezte be a tisztán elektromos hajtású sorozat legutóbbi világbajnokságát Londonban. Ott a Speed Week arról kérdezte, hogyan haladnak az F1-es projekt előkészületei:

„Folyamatosan tájékoztatnak a projektet felügyelő megbízottaink. Az Indiana állambeli Fishersben található új bázisunk építésével kapcsolatban minden az ütemterv szerint halad. Reményeink szerint 2024 végére költözhetünk oda a régi főhadiszállásunkról. A beruházás elég nagy, és szeretnénk oda letelepíteni az észak-amerikai projektjeinket, valamint a Forma-1-es csapatunkat. Az első autónk még Európában, de utána már Indianában fog készülni. Miénk lesz az első amerikai gyártású Forma-1-es autó.”

Eléggé úgy hangzik, mintha biztos lenne abban, hogy megkapja az engedélyt az F1-ben induló Andretti, ezért így folytatta:
„Igen, optimista vagyok emiatt. Bízom benne, hogy az FIA a következő hetekben tisztázni fogja ezt. Mindenesetre teljes gőzzel készülünk, most 25 alkalmazottunk van, és ez a szám folyamatosan növekszik.”

A csapat lehetséges zöld útjának a kulcsa a General Motors és a Cadillac támogatása, akik Andretti szerint szintén „maximálisan rajta vannak” az F1-en, még akkor is, ha kezdetben egy átkeresztelt ügyfél Renault-motorszerződéssel indulnának el. Michael, aki 1993 egy részében Ayrton Senna csapattársa volt, és a korábbi világbajnok Mario Andretti fia, amikor a Cadillacről kérdezték, így fogalmazott tömören:

„Nagyon belendültek.”

Ami a lehetséges pilótafelállást illeti, Andretti következetesen azt állítja, hogy az IndyCar pilótája, Colton Herta része az F1-es projektnek. Alex Palou, aki jelenleg az Indycar-rivális Ganassi versenyzője, szintén Andretti fókuszába került:

„A legkisebb kétségem sincs afelől, hogy Alex és Colton készen állnak a Forma-1-re. Mindkettőjüket azonnal beültetném egy F1-es autóba. Lando Norris korábban Colton csapattársa volt, és azonos szinten voltak. Ha most megnézzük Landót az F1-ben, akkor tudjuk, hogy Colton mire lenne képes.”

Senki nem hajlandó eladni az F1-es csapatát Andrettinek

Forrás :