fbpx

Szabad a pálya: Visszatérhet a Forma-1-be az orosz versenyző

Nikita Mazepin visszatérhet az F1-be, miután az EU bírósága úgy döntött, hogy felfüggeszti az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos szankciókat. Vagyis fogalmazzunk inkább úgy, hogy nem akadályozza az EU azt, hogy visszatérjen az F1-be. Más kérdés, hogy lesz-e még ott keresnivalója.

A 24 éves versenyző 2022 elején, a háború kitörésekor került negatív listára, mert szoros kapcsolatok kötik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. Jobban mondva leginkább az édesapját, Dmitry Mazepint kötik.

Az orosz sportolók számára meglehetősen nehéz időszak vette kezdetét tavaly év elején, Robert Shwartzman például megváltoztatta nemzetiségét annak érdekében, hogy ne kelljen feladnia autósportos tevékenységeit.

Egy második bírósági ülés után azonban úgy döntöttek, hogy Mazepin visszatérhet az F1-es versenyzéshez, ha talál magának helyet. Már tárgyalt is állítólag néhány csapattal egy lehetséges megállapodásról, miután március 2-án megkapta a belépési engedélyt az Európai Unióba.

„Az újabb fordulóban a bíróság ismét Nikitának adott igazat, mivel továbbra is szükség van ideiglenes intézkedések meghozatalára a sportolót ért súlyos és helyrehozhatatlan károk megelőzése érdekében” – mondta Mazepin jogi csapata a TASS-nak.

Azzal érvelnek, hogy Mazepin nem teljesítménye miatt vesztette el versenyzői ülését és szakadt félbe a karrierje, hiszen 2022-re szerződése volt a Haas csapattal, hanem politikai okokból.

„Az EU Tanácsa nem szolgáltatott meggyőző bizonyítékot az ellenkezőjére. Nikita Mazepinnek továbbra is joga van belépni az EU-ba, hogy csapatokhoz kvalifikálja magát, részt vegyen a Forma-1-es sorozatban és más versenyeken” – tette hozzá a versenyző jogi képviselete.

„A versenyzői tevékenységgel kapcsolatban is kaphat jövedelmet, és tárgyalhat szponzorokkal”.

Davide Rovetta és Aaron Bass, Mazepin ügyvédjei ezt követően közleményben nyilatkoztak: „A Törvényszék elnöke nem volt meggyőződve arról, hogy „a kérelmezővel szembeni korlátozó intézkedések kellően szilárd ténybeli alapon nyugszanak” (119. pont), és megismételte, hogy „a kérelmező egy fiatal sportoló, aki semmilyen módon nem vesz részt az Ukrajnát ért agresszióban, és nem folytat olyan gazdasági ágazatokban tevékenységet, amelyek jelentős bevételi forrást jelentenek az Orosz Föderáció kormánya számára” (121. pont).”

Elméletben tehát szabad a pálya Mazepin számára, bár azt nem tudni, hogy hogyan áll most az EU-n kívüli Egyesült Királysággal, ahol a legtöbb csapat székel…

Mazepin ráfázott: Nem engedik be az Egyesült Királyságba

Forrás :