fbpx

Barrichello egy sértődött ex-Mercedes dolgozónak köszönheti első győzelmét

2000-ben ezen a napon, július 30-án szerezte meg az akkor már Ferrari-versenyző Rubens Barrichello első Forma-1-es győzelmét a Német Nagydíjon. Méghozzá a 18. helyről rajtolva, egy a verseny közben a pályán sétáló ex-Mercedes-alkalmazottnak köszönhetően.

Bár Barrichello a rajt után nem sokkal már a 4. volt, McLaren 1-2 volt kilátásban, Mika Häkkinen vezetésével.

Ekkor jött a képbe egy elégedetlen, kirúgott Mercedes-alkalmazott, Robert Sehli, aki átvágta a pálya kerítését, és a pályára szaladt egy lepedővel a hátán, amelyen a német autógyártóról szóló kritikus üzenet volt. Sehli azért haragudott a Mercedesre, mert 22 évig dolgozott náluk, ám a csillagos márka egészségügyi okokra hivatkozva elbocsátotta.

A férfi miatti biztonsági autós fázis átrendezte a sorrendet, ennek köszönhetően Barrichello megszerezte első Forma-1-es győzelmét. Ayrton Senna 1993-as ausztráliai győzelme óta ez volt az első alkalom, hogy brazil versenyző nyert versenyt.

Sehli utólag bocsánatot kért az esetért, ám később sikerült megnyernie egy bírósági pert. Emellett a Mercedes motorsportért felelős vezetőjének, Norbert Haugnak a támogatását is kivívta magénak, aki „botrányosnak” nevezte Sehli elbocsátásának kezelését.

Embed from Getty Images

20 éve: „Egy ember a pályán! Há’ vigyék már onnan!”