fbpx

Prost szerint az Alpine vezetése alkalmatlan és arrogáns volt

Alain Prost inkompetens vezetőnek nevezte az Alpine korábbi vezérigazgatóját, Laurent Rossit. Azt állítja, hogy megtörte a csapat lendületét a Forma-1-es mezőny elejére vezető úton.

Rossit két héttel ezelőtt Philippe Krief váltotta a posztján, mivel a Renault csoporton belül más „különleges projekteket” vállalt. Eddig felügyelte az Alpine F1-es működését, és éles kritikával illette az idényben nyújtott teljesítményüket. Rossi nyilvános megvetése az alakulat eddigi teljesítményével kapcsolatban sokak szemöldökét felborzolta. Az ezt követő személyzeti átrendeződés során leváltották az Alpine vezérigazgatói posztjáról. A Belga Nagydíj után pedig Otmar Szafnauer csapatfőnök és Alan Permane sportigazgató, tehát az enstone-i részleg alapembere is távozik a csapattól.

A négyszeres világbajnok Prost 2022-ig nem ügyvezető igazgatóként dolgozott a Renault-val és az Alpine-nal, majd távozott a csapattól. Most megdöbbenésének adott hangot amiatt, ahogy a korábbi vezérigazgató, Rossi vezette a márka ügyeit. Szafnauer és Permane távozását Pat Fryval együtt jelentették be, aki a Williams technikai igazgatója lesz, a legendás volt Forma-1-es pilóta pedig fanyarul értékelte egykori csapata jelenlegi működését. Ugyan Rossi a Renault vezetői posztján történt átszervezéseket követően kikerült az élvonalból, az 51-szeres nagydíjgyőztesnek nem volt kétsége afelől, hogy szerepe volt abban, hogy az irányítása  alatt stagnált a fejlődésük. Prost a L’Equipe francia kiadványnak beszélt erről:

„Először is el kell mondanom, mennyire ragaszkodom ehhez az istállóhoz. Az eredeti neve, a Renault, amely lehetővé tette nekem, hogy először versenyezzek és harcoljak a világbajnoki címért. Később a jelenlegi struktúrában, az Enstone-Viry összeállásban való részvételemmel keresztül az elmúlt néhány évben. Szeretem ezt a csapatot, és hogy ma ilyen állapotban látom, elszomorít. Jobbat érdemelnek, és megvan minden, amire szüksége van ahhoz, hogy ezt elérjék. Egyszerűen azt gondolom, hogy a történelmet kell nézni ahhoz, hogy megértsük, mi ment rosszul. Amennyiben megnézzük az elmúlt harminc év nagy sikereit, akkor egy egyszerű, ipari szervezeti ábrától elrugaszkodott struktúrát találunk, amely három vagy négy erős személyiség köré épült, egy bajnok versenyzővel párosulva.

Laurent Rossi az iskolapéldája a Dunning-Kruger-hatásnak, vagyis annak a képtelen vezetőnek, aki azt hiszi, hogy arroganciájával és a csapata iránti emberség hiányával felülkerekedhet a hozzá nem értésén. Ő, aki 18 hónapig volt az Alpine főnöke, azt hitte, hogy kezdettől fogva mindent ért, pedig totális tévúton járt. Az ő vezetése megtörte azt a lendületet, amit 2016 óta építettek, hogy elérjük ezeket a dobogókat és ezt a győzelmet. Remélhetőleg a pénteken meghozott döntés, hogy más vezetőket is lecserélnek, előnyös elektrosokk lesz az istálló számára.”

Prost szerint nem jó ötlet hozzá és Sennához hasonlítani a Red Bull versenyzőit

Forrás :