fbpx

A Red Bullnál nem mindig értenek egyet Newey-val

A Red Bull vezető tervezője, Craig Skinner nyíltan beszélt az Adrian Newey mellett való munkáról.

A technikai főnök Newey az F1 történetének legsikeresebb tervezője, és idén is rendkívül sikeres az autója: a Red Bull az idei szezonban a futamok mindegyikét megnyerte eddig.

Max Verstappen győzelmével a múlt hétvégi Magyar Nagydíjon a Red Bull beállította az egy csapat által aratott legtöbb egymást követő győzelem rekordját, mivel a 2022-es szezonzárót is megnyerték, így zsinórban 12 győzelmük van.

Skinner a csapat saját Talking Bull podcastjában jelent volt vendég, és kifejtette, hogy a Red Bullnál töltött ideje alatt sokszor nem értett egyet Newey-val, de az ilyen nyíltság és őszinteség kulcsfontosságú egy sikeres csapat számára.

Arra a kérdésre, hogy mondott-e valaha nemet Newey-nak, így felelt: „Igen, sokszor! De ez a helyzet: eléggé nyílt [kapcsolatunk] van, és az embereknek nyíltan kell beszélgetniük egymással.”

„Amikor a dolgok nem működnek, vagy nem lehetséges, akkor meg kell tartanod ezeket a beszélgetéseket, és végül a végén megtaláljátok a közös hangot és tovább lehet lépni.”

Newey 2006-ban érkezett a Red Bullhoz, miután a Williamsszel és a McLarennel többször is bajnoki címet szerzett. Sebastian Vettel vezetésével 2010 és 2013 között négy egymást követő versenyzői és konstruktőri bajnoki címet szerzett a Red Bull.

Skinner elárulta, hogy döntését, hogy a Red Bullhoz csatlakozzon, nagyban befolyásolták a Newey érkezéséről szóló pletykák.
„Tisztában voltam a sajtóban megjelent pletykákkal, hogy Adrian a Red Bullhoz igazol, így úgy gondoltam, ha már megpróbálok bárhová is menni, az egy jó hely, ahová mehetek.”

Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője nemrég azt kérte az FIA-tól, hogy augusztus 1-jét írja elő a következő évi autó fejlesztésének kezdetére, hogy megakadályozza, hogy a Red Bullhoz hasonló domináns erők már most a jövő évi autóra koncentrálhasson, megnövelve ezzel annak az esélyét, hogy jövőre is verhetetlenek legyenek.

A javaslatot Verstappen gyorsan elutasította.

Rámutatott, hogy Hamilton a saját domináns időszakában még másként vélekedett. Skinner pedig elárulta, hogy a Red Bull már javában dolgozik a 2024-es autójuk, az RB20-as fejlesztésén.

Arra a kérdésre, hogyan befolyásolja ez a csapat Milton Keynes-i gyárában folyó mindennapi munkát, így válaszolt: „Attól függ.”

„Ha éppen egy versenyhétvége után avgyunk, gyakran át kell nézni minden olyan hibát, ami a hétvége során történt. Mit kell kijavítanunk a következő versenyre?”

„Rengeteget dolgozunk a következő frissítéseken erre a szezonra, amit a következő versenyekre gyártunk, jönnek a frissítőcsomagok.”

„Rengeteg munka folyik most a jövő évi autóval, az RB20-assal kapcsolatban is, megnézzük, hogyan fogjuk az autót kialakítani. Mit szeretnénk elérni? Mit igényel az aerodinamika, és ez hogyan befolyásolja majd az autó kialakítását? Ez napról napra változik.”

„Mindig előre kell nézni.”

„Figyelned kell arra, hogy mit csinálsz most, mert egy verseny következik és arra kell törekednünk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból, de aztán arra is figyelned kell, hogy továbbra is az élmezőnyben legyél. Soha nem dőlhetsz hátra, és nem gondolhatod azt, hogy ‘majd jövő héten megcsinálom’, mert valaki más megelőz.”