fbpx

Mostantól nem lesznek újoncok a Forma-1-ben?

Persze ez ebben a formában nyilván nem igaz. De a jövőben még nehezebb lesz az F1-ben debütálni. Senki nem akar kockáztatni, erről beszélt a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner.

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner szerint a Forma-1-es csapatok egyre inkább elzárkóznak attól, hogy újonc versenyzőket alkalmazzanak „főállású” versenyzőként.

Steiner a tavalyi szezon végeztével megvált Mick Schumachertől, amiért sok kritikát kapott. Főleg mikor kiderült, hogy egy „idős” versenyzőt ültet a helyére Nico Hülkenberg személyében, aki ráadásul előtte 3 szezont kihagyott.

„Aztán nézzük meg Nycket (de Vries), aki nem rossz versenyző” – mondta az Ekstra Bladet című lapnak, utalva az újonc hollandra, akit nemrég dobott kis a Red Bull és az AlphaTauri.

„De neki nem sikerült. Visszahozták ‘Dannyt’ (Ricciardo), aki tavaly nem hozta azt, amire képes. Ezt ő maga is elismeri.”

„De talán azért hozták vissza, mert látták, hogyan működött nálunk is.”

„Olyan valakit kell találni, aki tényleg nagyon-nagyon jó. Vegyük például Oscar Piastrit. Tisztességgel helytáll, nyilvánvalóan kivételes. De az újoncoknak egyre nehezebb bekerülniük ebbe a sportba.”

„Most már minden csapat jó. Nincsenek reménytelen csapatok, ezért nagyon fontos, hogy jó és tapasztalt versenyzőink legyenek. És ez még fontosabb a rajtrács ezen végén, mert nagyon közel vagyunk egymáshoz.”

„Már senki sem tud egy újoncot alkalmazni 10-15 millióért. Nem éri meg. Így még nehezebb az F2-ből az F1-be új tehetségeket hozni. Mert senki nem meri vállalni a kockázatot” – tette hozzá Steiner.

„Nézd meg az Aston Martint – ők egy 41 éves versenyzőt vittek, aki fantasztikus eredményt ért el. Most nem megy túl jól az AlphaTaurinak, de ők is ugyanezt tették, mint az Aston és mi.”

Steiner szerint ez azt jelenti, hogy más kategóriákból már nincs biztos út a Forma-1-be.

„Rendkívüli tehetségeknek kell lenniük ahhoz, hogy az F2-ből érkezhessenek” – tette hozzá Steiner. „Ha valaki öt évig volt az Indycarban, és jó, akkor jó. De nehéz mérni, hogy mennyire jó.”

„Most az F2-ben és az F3-ban néha még a győztes sem olyan jó, ha a mezőny nem elég erős.”

Szóval, miközben Alex Palou idén az Indycarban domináns teljesítményt nyújt a 2021-es bajnoki címe után, Steiner szerint a spanyolnak is nehéz lesz meggyőznie egy F1-es csapatot.

„Szerintem Palou nagyon jó” – mondta. „Bárhol is vezetett eddig. De valakinek most vállalnia kell a kockázatot.”

„Amíg valaki ki nem próbálja az edzéseken, addig nem fogjuk tudni [hogy mennyire lehet jó egy újonc]. De már senki sem teszi, mert túl kockázatos.”

Forrás :