fbpx

Danica Patrick F1-es kijelentésén kiakadtak a nők

Danica Patrick a Magyar Nagydíjon a Sky „F1 Juniors” adásában mondhatni feldühítette a közönség egy jelentős részét. De vajon jogos a felháborodás?

Amikor az F1 Juniors fiatal riportere, Scarlett megkérde az egykori NASCAR és IndyCar versenyzőnőt, hogy szeretné-e, ha lennének női versenyzők a Forma-1-ben, Danica Patrick így felelt:

„Ahogy egész pályafutásom során mindig is mondtam, 100 srác kell ahhoz, hogy egy jót találjunk köztük, tehát kéne 100 lány is [akik közt egy jót lehetne találni]. Sokáig tart, mire találunk egy jót, nem igaz?”

„És végső soron úgy gondolom, hogy a sportág természete férfias. Agresszív” – tette hozzá Patrick.

„Tudod, kezelned kell az autót – nem csak az autóról van szó, mert az ügyesség kérdése -, hanem a gondolkodásmód is lényeges, ami ahhoz kell, hogy igazán jó legyél. Az nem alap egy női, egy női elme számára.”

„Neked olyannak kell lenned… én tudom, hogy ha valaki megpróbálja megnehezíteni a dolgomat, akkor agresszív gyilkos üzemmódba kapcsolok, érted?”

„Csak utánuk akarsz menni, de ez nem egy alap női mentalitás. Azért mondom ezt, mert megkérdeztem erről a barátaimat is, és ők azt mondták: ‘Igen, én nem így gondolkodom’.”

Ezen aztán a női közönség teljesen kiakadt.

Mondván nő létére erősíti a sztereotípiákat, ahelyett, hogy támogatná nőtársait.

A magam részéről, nőként is egyetértek Patrickkal.

Arra akar kilyukadni, hogy a nők alapvetően más beállítottságúak, mint a férfiak, és ez akadálya lehet annak, hogy sikeresek legyenek az autósportban férfiak között. Persze lehetnek kivételek, mint ő is, viszont a mondandója az akar lenni, hogy az alapvető biológiai-fizikai különbségek miatt a nők között ritkábban kerül elő olyan, aki jó lehet. Nem azt mondja, hogy nem létezhet ilyen, csak azt, hogy több időbe telhet ilyet találni.

Nem azért nincs női versenyző az F1-ben, mert az F1, vagy a közönség ne akarná, hogy legyen. Szerintem az F1 és a Liberty Media repesne az örömtől, ha lenne nő a rajtrácson. Nem ezért nincs. Egyszerűen ezért nincs, mert még nem került elő olyan jó női versenyző, aki fel tudná venni a kesztyűt férfiak között. Ha lesz ilyen, tárt karokkal várják majd.

Úgy gondolom, aki megsértődött Danica Patrick egyébként tényszerű mondatain, az pont megerősíti azt, amit mondott.