fbpx

Verstappen erőszakkal lett tökéletes, és „meg is akarja alázni” ellenfeleit?

Max Verstappenből „kierőszakolták”, hogy „tökéletes versenyző” legyen. Ezt állítja a Red Bull egy korábban menesztett versenyzője, Jaime Alguersuari, aki nemrég a Brit Nagydíjon tett egy ritkaságszámba menő látogatást.

A spanyol élesen kritizálta a Red Bull juniorprogramját és Dr. Helmut Markót, mióta őt a húszas évei elején kirúgták.

Amikor megkérdezték tőle, hogy összefutott-e Markóval Silverstone-ban, Alguersuari – aki most 33 éves – az AS című lapnak nyilatkozott: „Igen, odamentem köszönni, de nem nagyon figyelt rám.”

„Azt mondta nekem, hogy híres DJ lettem, én pedig azt mondtam neki, hogy ez nem igaz.”

„Furcsa érzés volt, mert jól éreztem magam egy olyan helyen, ahol nem kellemes időt töltöttem korábban, és nem élveztem. Az, hogy nyugodtabban tértem vissza, segített lezárni egy rossz emléket.”

Alguersuari azt mondja, honfitársa, Carlos Sainz hívta meg Silverstone-ba.

„Újra rákattantam az F1-re, mert jó munkát végeztek a szórakoztatás terén” – mondta. „Közel akartam lenni a barátomhoz, Carloshoz, és újra testközelből érezni a versenyt.”

Alguersuari egyik fő panasza a Red Bull pilótaprogramjával kapcsolatban mindig is az volt, hogy az energiaital-tulajdonban lévő cég gépként kezeli a fiatalokat.

„Mindannyian, akik a Red Bullon keresztül versenyeztünk, gépek voltunk” – mondta. „Ez volt az az iskola, amiben benne voltunk. Vagy nyersz, vagy meghalsz.”

„Mindannyian éreztük ezt a maximális nyomást Dr. Marko részéről. Mindig pengeélen táncoltunk.”

A most domináns Verstappen viszont úgy tűnik, abszolút jól érzi magát a Red Bull rendszerében.

„Ő a kivétel, aki erősíti a szabályt’ – mondta Alguersuari.

„Az apja erőszakkal tanította meg őt arra, hogy versenyeket nyerjen. Így képezték ki. Nem volt szó boldogságról. Annyira erőltették, hogy végül tökéletes versenyzőt faragtak belőle.”

Amikor arra kérték, hogy tisztázza az erőszakra vonatkozó állítását, hogy azt Verstappen apjára, Josra érti-e, kifejtette: „Erre gondoltam. Ez nem egy szófordulat.”

„Az apja erőszakot alkalmazott, amikor Max nem nyert a gokartban. Mai szemmel ez vadnak tűnik, de nála így történt. Én soha nem nevelném így a fiamat.”

„Felháborító volt, de nekik bejött. Nagyon szigorú rendszer volt, nagy fegyelemmel, amit a Red Bull kedvelt.”

„Csak egy gokartversenyen indultam ellene, Franciaországban. Már a szabadedzéseken látszott, hogy mennyire agresszív – tette hozzá Alguersuari. „Nem csak nyerni akart, meg akarta mutatni, hogy mindenki más felett áll.”

„Ezt a hozzáállást az apja adta át neki. Max és az apja, Jos, utálják a csapattársukat, és mindig is utálni fogják. Még a második helyezettnek sem akar teret engedni.”

„Nem elég, ha legyőzi, meg is akarja alázni.”

De Alguersuari szerint a Verstappen és a Red Bull által idén mutatott teljes dominanciának végül vége lesz.

„Jövőre másképp alakulnak majd a dolgok” – mondta. „A költségplafon és a korlátozott szélcsatorna-órák fájni fognak nekik.”

„Nem tudom, hogy jövőre is nyerni fognak-e, de ha igen, nem lesz olyan könnyű dolguk, mint idén. Az biztos.”

Forrás :